Færøerne vil være mere aktive i NATO

Landsstyret på Færøerne har inviteret sig selv til NATO-hovedkvarteret i Bruxelles. Formålet er et tættere samarbejde.

Færøerne bør bidrage mere til den sikkerhed, som NATO yder i Nordatlanten. Det mener den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen.

I det daglige har Færøerne ikke noget formelt samarbejde med NATO, men det vil landsstyret ændre på.

-Landsstyret har taget initiativ til at komme på besøg i NATO-hovedkvarteret, hvor der forhåbentligt vil være et møde med NATO´s generalsekretær Jens Stoltenberg. Forhåbentligt kan besøget sætte gang i et mere systematisk samarbejde, sagde lagmanden Bárður á Steig Nielsen på en konference på Færøerne om sikkerhedspolitik.

Bør tage mere ansvar

Lagmanden sagde i sit indlæg, at traditionelt har sikkerhedspolitik ikke fyldt meget i færøsk politik, og generelt har Færøerne en distance til sikkerhedspolitikken. Det kan skyldes, at andre tager beslutningerne for Færøerne. 

Sikkerhedspolitik fylder mere på dagsordenen nu, og blandt andet skal Færøerne tage stilling til en varslingsradar på Færøerne, og tværgående love om sikkerhed skal laves sammen med Danmark. 

Bárður á Steig Nielsen gjorde meget ud af i sin tale at sige, at Færøerne hører sikkerhedspolitisk til i Vesten, og at nu er tiden kommet til, at Færøerne selv tager mere ansvar.

-Jeg mener, at vi skal tage ansvaret på os. Både landsstyret og lagtinget bør tage stilling til bedre koordineret kommunikation med NATO i samarbejde med Danmark. Vi bør stræbe imod at være repræsenteret i NATO-systemet, siger lagmanden.

Lagmanden uddybede ikke, på hvilken måde Færøerne skal være repræsenteret, og det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Bárður á Steig Nielsen.

Afgørelsen træffes på Færøerne

Danmark har afsat 400 millioner kroner i kapacitetspakken til en radar på Færøerne. Forsvarsminister Trine Bramsen deltog på konferencen via videolink. Hun gentog endnu engang, at en radar ikke bliver sat op på Færøerne, hvis politikerne siger nej.

-Det er en forudsætning, at Færøerne bakker op om de kapaciteter, som der skal være på Færøerne, erklærede hun.

Møde om kontaktudvalg

Formanden for Naalakkersuisut (Grønlands regering), Múte B. Egede (IA), mødes med statsminister Mette Frederiksen senere i denne uge for at lægge sidste hånd på et nyt udvalg, der skal sikre bedre inddragelse af Grønland og Færøerne i forsvars- og sikkerhedspolitiske spørgsmål.

Det oplyste den grønlandske regeringschef mandat under en debat i Inatsisartut (landstinget) mandag, skriver Sermitsiaq.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer