Færøerne står økonomisk på benene efter coronakrisen

Økonomien kunne få et knæk efter coronakrisen, men allerede næste år forventes der et overskud på finansloven. Det meddelte landsstyremanden for finansanliggender, Jørgen Niclasen, ved præsentationen af finanslovsforslaget for 2022. 

Sidste år havde Færøerne et underskud på 291 millioner kroner. I marts i år forventede det Økonomiske Råd på Færøerne, at underskuddet vil ligge omkring til 63 millioner kroner i år. 

Landsstyremanden for finansanliggender kunne torsdag præsentere de nyeste tal, som viser et underskud på 6 millioner kroner og et finanslovforslag for 2022 som forventes at give 65 millioner i overskud. 

-Der er tegn på, at den færøske økonomi er mellem de økonomier i Vesten, som helst kommer bedst ud af coronasituationen, siger Jørgen Niclasen, landsstyremand. 

Tog stort lån

Da coronakrisen hærgede i begyndelsen af 2020 lavede Det Økonomiske Råd på Færøerne nogle modeller, hvordan den økonomiske situation kunne udvikle sig. 

Vurderingen dengang var, at Færøerne kunne risikere at få et underskud på finansloven mellem 800 millioner og 1,5 milliard i 2020 og et underskud i 2021 i omegnen af en halv milliard 2021. 

Landsstyret tog drastiske skridt og tog et lån på 1,6 milliard for at stå imod dårligere tider.

Smitten tager til igen

Hele vejen igennem coronakrisen har sundhedsmyndighederne haft styr på coronasituationen på trods af nogle store smitteudbrud. 

Det har været et lovkrav, at alle skulle testes for corona ved grænsen, men det blev afskaffet 1. september. Siden har smitten været stigende og 30. september var der tilsammen 104 smittede med corona, og over 400 personer er i karantæne.  

Ingen er indlagt, og landsstyret har sagt, at der er ikke planer om at indføre strenge restriktioner, hvor man lukker hele eller dele samfundet af samfundet ned.

67,5 procent af befolkningen er vaccineret med to stik mod covid-19, og 71 procent har fået det første stik. 

Tummas í Garði, vicedirektør på Landssygehuset og medlem i vaccinegruppen, siger til Kringvarp Føroya, at man vil tilbyde dem, som er særligt udsatte, et tredje vaccinationsstik. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer