Nyt kontaktudvalg giver adgang til fortrolige oplysninger

Med oprettelsen af et kontaktudvalg på regeringsniveau mellem Færøerne, Grønland og Danmark kommer Færøerne til at få bedre indsigt i, hvad der foregår i og omkring Færøerne når det gælder sikkerhedspolitik. Det fastslår lagmanden.

Lagmand Bárður á Steig Nielsen mener, at kommissoriet for det nye kontaktudvalg, som blev underskrevet i Statsministeriet mandag, kan få stor betydning for Færøerne.

I alt 10 ministre fra Færøerne, Grønland og Danmark sidder i kontaktudvalget, der skal behandle sager om udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik.

– Nu får vi alle de oplysninger, som vedrører Færøerne. Et eksempel på sager, som kunne komme på tale i kontaktudvalget er sagen om en varslingsradar på Færøerne. Fremover vil der komme flere sager, hvor vi får bedre indsigt i, hvad foregår i og rundt om Færøerne. Det er det, vi har ønsket, siger Bárður á Steig Nielsen.

Oprettet sikkerhedsrum

Man vil nu få fortrolige oplysninger, som man ikke har fået før, pointerer Bárður á Steig Nielsen. Derfor er der oprettet et sikkerhedsrum på Færøerne, hvor man kan udveksle fortrolige oplysninger med Danmark, uden at nogen lytter med.

– Vi har forberedt os på Færøerne, så vi er klar til at tage imod disse oplysninger. Vi har oprettet vores eget sikkerhedsråd og installeret teknisk udstyr, så vi kan kommunikere sikkert med omverdenen, siger lagmanden.

Forsigtig landsstyreformand

Den grønlandske regeringschef, naalakkersuisutformand Muté B. Egede, hilser også aftalen velkommen.

– Vi har nogle overtagne sagsområder på Grønland, hvor det er vigtigt, at det bliver respekteret. Derfor er det vigtigt med et kontaktudvalg, så vi har samme forsvars-, sikkerheds- og udenrigspolitisk viden på tværs af de tre lande, siger Muté B. Egede.

Muté B. Egede har lige overtaget udenrigsområdet fra Pele Broberg, som ofte har fået kritik for at føre en meget kritisk linje overfor Danmark. Landsstyreformanden vil ikke sige så meget om, hvorvidt han vil lægge en anden linje.

– Jeg kommer til at varetage Grønland og det grønlandske folks interesser. Det er den linje som kommer til at blive ført. Det er derfra vi i landsstyret vil arbejde, siger Muté B. Egede.

Rusland, Kina og USA i Arktis

Statsminister Mette Frederiksen fik den knap døgn gamle aftale med i åbningstalen, da hun skitserede trusler i Arktis. Hun fastslog, at Danmark arbejder sammen med Grønland og Færøerne ud fra en fælles målsætning om lavspænding i Arktis.

– Ruslands adfærd i Arktis er blevet mere markant, og vi skal holde øje med Kinas interesser i området. Derfor er jeg glad for, at vi nu også ser et større og stærkere engagement fra USA – Europas vigtigste allierede.

– Samtidig skal vi beskytte os selv for eksempel mod cyberspionage. Det kræver årvågenhed og opbygning af kapacitet. Vi vil være i tæt dialog om udenrigspolitik, sikkerhedspolitik og forsvarspolitik.

– Grønland og Færøerne får en mere fremtrædende rolle i Arktisk Råd. Det finder jeg helt naturligt, sluttede Mette Frederiksen den del af åbningstalen.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer