Edmund Joensen: Parlamentarisk samarbejde parallelt med kontaktudvalget

Udenrigsudvalgene i kongeriget bør arbejde mere sammen. Det mener folketingsmedlem Edmund Joensen fra Sambandspartiet, der ser for sig et tættere samarbejde på tværs af parlamenterne i rigsfællesskabet om udenrigspolitik.

Udenrigspolitisk Nævn i folketinget har for nyligt været på Færøerne, hvor medlemmerne blandt andet havde et møde med lagtingets udenrigsudvalg.

Det er sjældent, at disse to udvalg mødes eller kommuniker sammen på nogen som helst måde. Det bør ændres, mener Edmund Joensen. Ifølge ham burde udenrigsudvalgene i Danmark, Færøerne og Grønland have et mere formaliseret samarbejde om udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik.

– Det er altid godt, at afgørelser er bredt funderede. Hvis de er blevet behandlet i alle udenrigsudvalgene i hele riget, så er informationen kommet bredt ud i partierne, siger Edmund Joensen.

Tale med en stemme
Disse tanker har været fremme før, men nu kommer de frem igen i forbindelse med, at Danmark, Færøerne og Grønland har underskrevet et kommissorium for Udenrigs-, Sikkerheds- og Forsvarspolitisk Kontaktudvalg.

Kontaktudvalget er på regeringsniveau, hvor kun ministre er med, men det ville styrke mulighederne for at tale med én stemme, hvis man også lavede et parlamentarisk samarbejde.

– Hvis det skal være ét rige, som siger det samme, så må alle landene være enige om det, som bliver sagt og gjort mod stormagterne, siger Edmund Joensen.

Sjúrður Skaale: NATO-delegationen
Det andet folketingsmedlem, Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne, ser også en anden mulighed for sig, der kan styrke de færøske politikeres viden om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik.

Den del har man på Færøerne ikke haft ansvaret af før, og derfor er den nødvendige viden ikke til stede. Sjúrður Skaale ønsker, at færøske politikere inviteres med, når politikere fra folketinget besøger NATO.

– Skal vi have bestemmelsesret, og det skal vi, så må vi også have viden. Derfor ville det være godt, hvis de (lagtingspolitikere. red) fik samme indsigt i NATO, som andre parlamentarikere i andre lande har, siger Sjúrður Skaale.

Forventer meget af kontaktudvalget
Både Sjúrður Skaale og Edmund Joensen fik mange spørgsmål om kontaktudvalget under åbningsdebatten i folketingssalen 7. oktober.

Begge ser kontaktudvalget som et fremskridt og nødvendigt for at Færøerne får bedre indsigt i forholdene omkring forsvaret og udenrigspolitikken.

Statsminister Mette Frederiksen lagde også vægt på, at kontaktudvalget er måde, hvor rigsfællesskabet følger med tiden og inddrager Færøerne og Grønland mere for at finde pragmatiske løsninger.

Grønlandsk folketingsråd
Siumut foreslår at oprette „folketingsråd“, som skal være et rådgivende organ i Inatsisartut (landstinget) , der skal inkluderes i folketingets arbejde om Grønland. Det skal bestå af inatsisartutmedlemmer med samt de grønlandske folketingsmedlemmer som observatører.

Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut) erklærede i åbningsdebatten, at hun forsøger at realisere det i den ny folketingssamling.

Grønlandsordførerne Christoffer Aagaard Melson (V) og Rasmus Jarlov (K) tog godt imod forslaget. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer