Nordensminister udelukker fuldt medlemskab i Nordisk Råd

Hverken Færøerne eller Grønland kan opnå at få fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd. Det fastslår minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen (S), efter en redegørelsesdebat.

Færøerne og Grønland har ikke fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd, og under en redegørelsesdebat i folketinget 14. oktober ville Christian Juhl (EL) vide, om tiden ikke var kommet til at give landene fuld medlemskab.

Samarbejdsministeren udelukker muligheden.

– Når Christian Juhl spørger om der er en smutvej uden om grundloven og Helsingforsaftalen, så må jeg blot sige, at den smutvej tror jeg ikke findes, sagde Flemming Møller Mortensen på talerstolen.

Fire forsøg

Færøerne har fire gange forsøgt at blive fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd. Helsingforsaftalen har som regel været brugt som argument for, at det ikke kan lade sig gøre. Aftalen siger, at kun selvstændige nationer kan blive medlemmer.

I 2016 blev den danske grundlov også brugt som en forhindring for fuldt færøsk fuldt medlemskab. Nordisk Råds præsidium sagde dengang, at Færøerne og Danmark må finde en løsning.

Nu fem år senere siger Flemming Møller Mortensen, at muligheden for fuldt medlemskab er undersøgt flere gange, og konklusionen er, at Helsingforsaftalen og grundloven står i vejen.

– Det som man flere gange er nået frem til er, at det er rammesætningen. Det er ordlyden i vores grundlov, som siger, hvem der taler på rigsfællesskabets vegne, forklarer Flemming Møller Mortensen til Det Færøske Nyhedsbureau.

Åben for andre muligheder

Flemming Møller Mortensen siger også, at man gerne vil arbejde for, at Færøerne og Grønland får en større rolle i Nordisk Råd inden for, hvad kan lade sig gøre for grundloven.

Han har sagt til den færøske lagmand, at han gerne vil have ideer fra færøsk side på, hvordan det kan gøres.

– Vi har fuld forståelse for, at Færøerne har sit ønske og vi vil være med til at se på, hvilke muligheder der overhovedet kan være, slutter Flemming Møller Mortensen. 

Facebooktwitter

Facebook kommentarer