Landsstyremand: Vi forhandler ikke med Rusland

Danske politikere advarer Færøerne imod at indgå en frihandelsaftale med Rusland. Landsstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, Midterpartiet, afviser, at Færøerne er i gang med at lave en frihandelsaftale med Rusland.

I et interview med Kristeligt Dagblad løfter danske politikere pegefingeren overfor Færøerne og siger, at de skal være forsigtige med at lave en frihandelsaftale med Den Eurasiske Union (EAEU), som er en sammenslutning af tidligere sovjetrepublikker med Rusland i spidsen.

Både forhenværende udenrigsminister Martin Lidegaard, Radikale Venstre, og Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre, siger, at Færøerne skal tænke sig godt om: En frihandelsaftale må ikke bryde med udenrigspolitikken, som er på danske hænder.

Kristeligt Dagblad skriver også, at de ved fra en højtstående embedsmand i udenrigstjenesten på Færøerne, at forhandlingerne skrider frem.

Landsstyremanden for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, afviser i færøske radio, at Færøerne er på vej at lave en frihandelsaftale med Rusland.

– Det kender jeg ikke noget til. Jeg kender ikke noget til nogle forhandlinger med Rusland, siger Jenis av Rana til Kringvarp Føroya (Færøernes public service station).

Et forståelsespapir

I august 2018 udsendte den færøske udenrigstjeneste en pressemeddelelse, hvor budskabet var, at man var på vej til at underskrive en aftale med Den Eurasiske Union.

I pressemeddelelsen stod, at der er tale om et forståelsespapir, eller et såkaldt ‘memorandum of understanding’, som danner rammen om øget samhandel og mere økonomisk samarbejde.

Den daværende landsstyremand for udenrigsanliggender, Poul Michelsen, Framsókn, udtalte i en pressemeddelelse, at det er vigtigt at få samhandelen til at køre i et trygt spor.

-Det næste skridt er en frihandelsaftale, sagde Poul Michelsen dengang.

Færøerne ønsker større spillerum i udenrigs- og sikkerhedspolitikken, og det bliver også diskuteret på statsministerens besøg på Færøerne i dag.

Færøerne har fuld kompetence på handelsområdet, men handelspolitik kan hurtigt overlappe udenrigs- og sikkerhedspolitik.

– Færingerne skylder sig selv at tænke sig rigtigt godt om, før de tager et så ultimativt skridt, som det er at indgå en frihandelsaftale med Rusland. Det er fint, at de handler med Rusland ligesom os andre, men derfra at binde sig op i den tætteste interessesfære skal man tænke sig godt om. Hvis man gør sig økonomisk afhængig af Rusland, så kan det misbruges, siger Martin Lidegaard til Kristeligt Dagblad.

Kun samarbejdsaftale

Jenis av Rana forsikrer, at Færøerne ikke er ved at lave en frihandelsaftale med Den Eurasiske Union, som den tidligere landsstyremand ellers lagde op til.

Jenis av Rana lægger dermed afstand til Poul Michelsens udtalelser, og mener ikke, at de danske politikere skal bekymre sig for, at Færøerne binder sig fastere til Rusland end godt er.

– Det bliver ikke med mig som landsstyremand for udenrigsanliggender, og det vil mærkes, at en ny regering har fået magten. Der er tale om samarbejdsaftale (med EAEU, red), og det står ikke noget om, at det er en frihandelsaftale, siger Jenis av Rana til Kringvarp Føroya.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer