Landsstyret afviser at stoppe delfinjagt

Den færøske regering vil ikke imødekomme ønsket fra lakseopdrætterne om at stoppe delfinfangst. I stedet for skal Færøerne overbevise omverdenen, at jagten er bæredygtig.

Landsstyret har drøftet sagen om stop af delfinfangst på et landsstyremøde, og konklusionen er klar: Myndighederne ikke vil gribe ind lovmæssigt for at stoppe delfinfangst.

Landsstyremanden for fiskerianliggender har derimod fået til opgave at overbevise kritikerne ude i verden om, at Færøerne har ret til at udnytte havets ressourcer.

– Vi skal lægge vægt på, at vi begrunder vores fangst på bæredygtighed. Det betyder, at vi skal udnytte alle de ressourcer, som findes i naturen. Vi skal stå ved de principper, som vi mener er rigtige i vores samfund, siger landsstyremand Árni Skaale (Folkeflokken) til Kringvarp Føroya.

Kortlægge bestanden

Færøerne har god statistik for slagtningen af grindehvaler, og denne statistik går flere hundrede år tilbage. Dertil har man også overblik over bestandens størrelse, og at grindehvalen ikke er en truet art.

Det samme overblik og statistik har man ikke, når det gælder delfiner.

– Vi bliver nødt til at estimere alle de bestande, som vi ifølge lovgivningen har lov til at drive jagt på. Det er et arbejde som skal gøres, så vi overfor omverdenen kan dokumentere, at det som vi gøre er bæredygtigt, siger Árni Skaale.

Frustrerede lakseopdrættere

Færøerne kom i en voldsom storm på forskellige medier efter slagtningen af over 1400 delfiner i september sidste år.

Lakseopdrættere har mærket konsekvenserne, fordi flere købere har ikke længere lyst til at købe laks fra Færøerne.

Færøernes Havbrugsforening, som er en forening for alle lakseopdrættere, vil sætte en stopper for al delfinjagt, fordi de er bange for at miste endnu flere kunder.

Det kan i sidste ramme Færøerne, da lakseeksporten står for omkring halvdelen af Færøernes eksport.

Flere store handelskæder har sagt, at de vurderer fortsat slagtning som den største trussel mod færøsk eksport overhovedet. Den færøske lakseindustri er meget urolig overfor konsekvenserne, hvis flere delfiner bliver slagtet, erklærer Færøernes Havbrugsforening.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer