Premiere for dansk-færøsk-grønlandsk kontaktudvalg

Statsminister Mette Frederiksen besøger Færøerne 7.-9. juni. På programmet er besøg hos en række færøske virksomheder, rigsmøde og møde i det nyoprettede kontaktudvalg.

Lagmand Bárður á Steig Nielsen (Sambandspartiet) tager som vært imod statsministeren tirsdag morgen i regeringsbygningen på Tinganes i Tórshavn.

Lagmanden er glad for, at statsministeren kommer til Færøerne på et langt besøg, fordi der er meget som skal drøftes.

Det russiske angreb på Ukraine sætter nye krav til samarbejdet i rigsfællesskabet, og det er første gang siden krigen startede, at regeringslederne i kongeriget mødes for at drøfte situationen.

– Jeg er glad for, at vi nu kan have det første møde i det nye kontaktudvalg, hvor alle tre landene i rigsfællesskabet sidder ved bordet og kan på lige fod diskutere udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Det er nødvendigt og bebuder nye tider i rigsfællesskabet, siger lagmanden.

Tæt program

Tirsdagen begynder med et kort pressemøde. Efterfølgende besøger lagmanden og statsministeren uddannelsesinstitutionen Glasir. Om aftenen overværer de fodboldlandskampen mellem Færøerne og Luxembourg.

Onsdagen byder på en række virksomhedsbesøg.

Torsdag 9. juni foregår rigsmødet i Hoyvik ved Tórshavn, hvor naalakkersuisutformand Múte B. Egede (IA) deltager.

Samme dag er der også møde på Færøerne i det nyoprettede kontaktudvalg, som blev oprettet med 10 ministre fra Færøerne, Grønland og Danmark på rigsmødet sidste år.

Radaraftalen

Jenis av Rana, landsstyremand i udenrigsanliggender, bekræfter overfor Det Færøske Nyhedsbureau, at aftalen om at opstille en varslingsradar skal underskrives i forbindelse med, at forsvarsministeren kommer til Færøerne. Den er endnu ikke en del på det officielle program.

Jenis av Rana vil dog ikke løfte sløret for, hvad aftalen indeholder.

– Indholdet i aftalen vil komme frem, når aftalen bliver underskrevet, siger Jenis av Rana.

Landsstyremanden bekræfter, at aftalen er klar til at blive underskrevet.

I forsvarsministeriet har man ikke mange kommentarer til sagen.

– Der arbejdes mod at underskrive et forståelsespapir om opstilling af radar inden sommer, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) i en kort skriftlig kommentar.

Da forsvarsforligskredsen valgte at afsætte penge til en radar var Trine Bramsen forsvarsminister. Daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) (som nu er transport- og ligestillingsminister), sagde i forbindelse med offentliggørelsen af planen om en militær overvågningsradar, at den danske regering vil respektere beslutningen, hvis Færøerne ender med at sige nej.

Siden har Jenis av Rana forhandlet først med Trine Bramsen og siden hendes afløser Morten Bødskov, som overtog forsvarsministerposten i februar i år, om at give Danmark lov at opstille en radar.

Sagen har også været behandlet i lagtingets udenrigsudvalg, hvor landsstyremanden har fået mandat til at forhandle med den danske regering. Men der er ikke kommet noget frem om, hvad Færøerne har af ønsker for at give Danmark lov til at opstille en radar.

Utilfredshed i udenrigsudvalget

Lagtingets udenrigsudvalg har givet landsstyremand Jenis av Rana et forhandlingsmandat, men oppositionen er langtfra tilfreds med landsstyremandens arbejdsmåde.

Nu, hvor aftalen er klar til underskrift, har der ikke været i møde i udenrigsudvalget om resultatet af forhandlingerne. Der er indkaldt til møde i udenrigsudvalget tirsdag 7. juni, dvs. lige inden aftalen skal underskrives.

– Det er uhørt, og det er brud på reglerne, at landsstyremanden ikke kommer tilbage til udvalget med resultatet af forhandlinger, siger Høgni Hoydal, formand for oppositionspartiet Tjóðveldi.

Han er parat til, sammen med Bjarni K. Petersen fra et andet oppositionsparti, Framsókn, at fremsætte et mistillidsvotum.

Ingen i koalitionen støtter dette forslag, og på nuværende tidspunkt vil det tredje oppositionsparti, Javnaðarflokkurin, heller ikke støtte et forslag om mistillidsvotum.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer