Statsministeren lover færinger nyt fængsel i 2030

Danmark er parat til at bygge et nyt fængsel på Færøerne. Det var budskabet fra statsministeren til lagmanden på hendes besøgs første dag.

Statsminister Mette Frederiksen og lagmand Bárður á Steig Nielsen underskrev tirsdag (7. juni) en hensigtserklæring om at begynde forberedelserne til byggeri af et større og bedre fængsel på Færøerne, der skal stå færdigt i 2030.

– Dette er en stor dag for Færøerne. Vi har presset på for at få et nyt og moderne fængsel på Færøerne. Det er en god dag for færøske retssikkerhed, fordi det er en menneskeret at kunne afsone sin dom i sit eget hjemland, siger lagmanden.

I tre faser

Hensigtserklæringen blev offentliggjort på et pressemøde i forbindelse med statsministerens besøg på Færøerne.

Her kom det frem, at processen er i tre faser. I 2023 og 2024 skal byggeriet projekteres, og den ønskede placering skal findes.

I 2025 og 2026 skal der anskaffes og byggemodnes en egnet grund.

Fra 2027 til 2030 skal det nye fængsel bygges.

Regeringen har afsat penge til projekteringsfasen, men finansieringen er endnu ikke på plads. Projekter beror på, at folketinget afsætter pengene. I en undersøgelse fra oktober 2021, som Justitsministeriet lavede, koster et fængsel 230 millioner kroner.

Nej for et halvt år siden

De nordatlantiske folketingsmedlemmer deltog sidste år i forhandlingerne om et flerårigt forlig for kriminalforsorgen. I januar i år blev det dog gjort klart af justitsministeren, at der ikke bliver afsat penge til et fængsel.

Lagmanden har taget sagen op med statsministeren flere gange, men det var alligevel uventet, at Mette Frederiksen kom med denne udmelding i forbindelse med dette besøg, da tommelen vendte nedad for et halvt år siden.

Afviser betaling for radar

På torsdag (9. juni) skal en aftale mellem regeringen og landsstyret underskrives, hvor Færøerne er villig til at lade Danmark opstille en varslingsradar. Spørgsmålet er, om et nyt fængsel er en tak for et ja til radaren.

– Det kan jeg klart afvise. Der er ikke noget i hele verden, som man hellere vil end at indfri alle ønsker på det tidspunkt, hvor de bliver fremsat. Politik er en prioritering. Der er nogle hårde politiske prioriteringer og derfor har skiftende regeringer ikke vurderet det muligt at understøtte, at der bliver bygget et nyt fængsel før den beslutning, vi har truffet i dag, siger Mette Frederiksen. 

Undrer sig

Britt Bager er ordfører for Konservative i forbindelse med Kriminalforsorgsforliget. Forliget blev lavet mellem regeringen, Konservative, SF og DF og er gældende fra 2022 til 2025.

Hun undrer sig over, at statsministeren et halvt år efter forliget kan love, at færinger får et nyt fængsel om otte år. Britt Bager synes ikke det er en rigtig fremgangsmåde at love et nyt fængsel udenom kriminalforsorgsforligkredsen og på nakken af et kommende forlig i 2025.

-Jeg synes, at det bryder med de måder, vi plejer at forhandle på, at statsministeren ud af det blå underskriver en hensigtserklæring, som vi står tilbage med at finde økonomien til. Hvis det her skal blive til noget, så er der nogle forligspartier, der skal prioritere de penge. Det er der ikke nogen af os, der er bundet op på, siger Britt Bager.

Facebooktwitter

Facebook kommentarer