To store oppositionspartier imod at lagtingets ombudsmand får en tredje periode

Lagtingets ombudsmand, Sólja í Ólavsstovu, får en tredje periode på fem år. Lagtinget genvalgte hende onsdag 2. december, men ikke uden sværdslag. 22 af de 33 lagtingsmedlemmer stemte for.

Kaj Joensen
Tre hos Folkeflokken stemte imod og to stemte blankt. Alle seks medlemmer af Sambandspartiet stemte blankt. De to partier udgjorde kernen i det forrige landsstyre.

– Tilgangen har været helt afsporet. Landsstyret har dikteret, hvem vi skal vælge, siger Jørgen Niclasen, formand for Folkeflokken, til Kringvarp Føroya.

Lagtingets ombudsmand vælges for fem år ad gangen, og Sólja í Ólavsstovu har siddet i stillingen i to perioder. En ny periode starter 1. januar 2016, og ikke før 2. december kom afklaring på, om hun fortsætter.

Bryder med kutyme
Det er ellers kutyme, at alle i lagtinget står bag forslaget om en ny ombudsmand. Dermed kan man med rette sige, at vedkommende repræsenterer hele lagtinget.

Jenis av Rana, Midterpartiets formand, sidder i oppositionen. Han valgte at stemme for. Inden afstemningen forsøgte han sammen med andre om at udsætte afgørelsen om, hvem de skulle bestride posten.

Han siger, at i Danmark ville det aldrig ske, at ikke hele folketinget stod bag ombudsmanden.

Jørgen Niclasen mener, at det er uheldigt, at ikke hele lagtinget står bag ombudsmanden.

– Man kan sige, at ombudsmanden nu er landsstyrets ombudsmand, siger Jørgen Niclasen.

Kan være skadeligt
Páll á Reynatúgvu, lagtingsformand, mener, at det uheldigt, at det politiske system ikke respekterer valget af ombudsmanden.

– Noget af det, som kom frem i lagtingssalen og som er sagt bagefter, er skadeligt for en af vores stærke tilsynsinstitutioner, siger Páll á Reynatúgvu til Kringvarp Føroya.

Páll á Reynatúgvu vurderer ikke, at det ville være gavnligt at udsætte afgørelsen. Partierne har haft fem møder og det ville ikke give nogen mening at holde flere.

Erfaren embedsmand 
Sólja í Ólavsstovu er uddannet cand. jur fra Københavns Universitet i 1985.

Hun har haft flere topposter i den færøske og grønlandske administration, herunder departementchef i det grønlandske selvstyre Naalakkersuisut.

Færøerne har ikke en lang tradition med lagtingets ombudsmænd. 1978 kom det første forslag om at indføre embedet, men det blev først til virkelighed i 2001.

Færøernes første ombudsmand i lagtinget var Joen H. Andreassen, som sad i embedet fra 1. januar 2001 til 31. december 2005

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer