Aftalebrud i Færøernes største kommune truer landsstyret

Kampen om borgmesterposterne i Thorshavn og Tvøroyri truer flertalsregeringens stabilitet.

I hovedstaden Thorshavn er to regeringspartier gået sammen med et oppositionsparti i byrådet om at vælte lagmandspartiets borgmester, som er lagtingsmedlem for Javnaðarflokkurin/Socialdemokratiet.

I Tvøroyri på Suðuroy stillede en socialdemokratisk borgmesterkandidat op på et liste mod – socialdemokraterne. Det kunne synes nok til at eksklusion, men vedkommende er lagtingsmedlem. Han kalder sig selv det 17. lagtingsmedlem (lagtinget har 33 medlemmer).

Annika Olsen løb fra aftale
I Thorshavn står Annika Olsen fra Folkeflokken (hun var en kort overgang først løsgænger, så medlem af Fremsókn) i øjeblikket til at blive borgmester den 1. januar, efter at Folkeflokken sprang fra konstitueringsaften med Javnaðarflokkin og Sambandspartiet, som blev underskrevet itimerne efter optællingen af stemmerne.

Aftalen gik blandt andet ud på, at Heðin Mortensen, Javnaðarflokkurin, skulle være borgmester og Annika Olsen viceborgmester. Mindre end et døgn efter løb Folkeflokken fra aftalen og lavede
i stedet for en aftale med Tjóðveldi og Framsókn, som betyder at Annika Olsen bliver borgmester.

– Tror du at det bliver sjovt at forhandle i lagtinget nu, siger Heðin Mortensen retorisk til en reporter fra Kringvarp Føroya. Dermed antyder han, at aftalebruddet kan påvirke arbejdet i koalitionen.

Heðin Mortensen er også medlem af lagtinget, hvor den siddende regeringskoalition har én stemmes flertal.

Kommunalpolitik bliver til landspolitik
Heðin Mortensen fik 2507 stemmer til kommunevalget og blev helt klart toppscorer. Han mener derfor, at det er oplagt at ham selv, som bliver borgmester.

Hvis partiet ikke en bliver del af koalitionen i kommunen, så vil han tage stilling fra sag til sag i lagtinget, siger Heðin Mortensen.

Koalitionen i lagtinget er sammensat af Javnaðarflokkurin, Tjóðveldi og Framsókn, mens den nye koalition i Thorshavns Kommune er mellem Folkeflokken, Tjóðveldi og Framsókn.

Heðin Mortensen lægger lagtingskoalitionen under pres, men ale tre partiformænd holder afstand til forhandlingerne i Thorshavn.

– Jeg vil ikke blande mig i, hvordan man danner et byråd, siger lagmand Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin) til færøsk tv.

Poul Michelsen, formand for Framsókn, og Høgni Hoydal, formand for Tjóðveldi, har også begge udtalt til Kringvarp Føroya, at de ikke vil blande sig i forhandlinger i kommunerne.

Socialdemokrat genvandt borgmesterpost på udbrudsliste
Heðin Mortensen er ikke det eneste problem for de færøsk socialdemokrater. En anden socialdemokratisk borgmester, Kristin Michelsen, har også et dobbelmandat og har ført kommunale problemer ind i landspolitik.

I byen Tvøroyri dannede han en ny liste få dage før valget, efter at der var opstået uenighed i den socialdemokratiske gruppe.

Alligevel lykkedes det Kristin Michelsen at blive genvalgt som borgmester, og nu er socialdemokraterne ikke længere medlemmer af koalitionen.

Det har medført, at Kristin Michelsen kræver afklaring på, om han er medlem af det lokale parti.

Rygter svirrer om Kristin Michelsen skulle være på vej til at blive medlem af Folkeflokken, men det afviser han.

Dårlig kemi
Aksel V. Johannesen bekræfter i færøsk tv, at sagen med borgmesteren i Thorshavn kan give dårlig kemi i koalitionssamarbejdet.

– Jeg må forsøge at løse problemerne, når de kommer, siger Aksel V. Johannesen.

Det lægger et stort pres på lagmanden, at de to borgmestre med dobbeltmandat trækker kommunale problemer i lagtinget.

– Man har set et mønster længe, men jeg synes, at lagmanden har løst problemerne fint, siger Poul Michelsen til Kringvarp Føroya.

Artiklen er også blevet bragt i Sermitsiaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer