Aksel V. Johannesen: Folkeafstemning om færøsk forfatning i 2018

En færøsk folkeafstemning om en forfatning skal afholdes i 2018. Det sagde lagmand Aksel V. Johannesen (V) i sin nytårstale dog uden at nævne en dato.

 

Lagmanden opfordrede de færøske politikere til at komme op af skyttegravene og indgå brede forlig om forslag, som har stor betydning for det færøske samfund.

Han appellerede til, at politikerne i koalitionen og oppositionen mødes på midten og bygger “varder”, som holder for eftertiden.

– En af “varderne” er folkeafstemningen om en forfatning (stjórnarskipan), som planen er at afholde i 2018, sagde Aksel V. Johannesen i nytårstalen.

Færinger bestemmer på Færøerne
Partierne er enige om det meste, fremhævede han. Det er blandt andet, at færinger bestemmer på Færøerne, at folket skal spørges efter i vigtige sager, at børn skal vokse op under trygge forhold, og at ældre skal have ordentlige forhold.

– For første gang kan vi i fællesskab beslutte vores eget demokratiske grundlag. Formålet med forfatningen er at finde det, som vi er enige om, hellere end at slås om det, vi er uenige om, sagde Aksel V. Johannesen nytårsaften.

Uenighed i lagtinget
Landsstyret har haft svært med at få bred enighed i lagtinget om forslag, som har haft stor indflydelse på det færøske samfund. Efter langt tovtrækkeri lykkedes det i sidste øjeblik at få vedtaget fiskerireformen, inden fiskertilladelserne udløb per 1. januar 2018.

Det har også været meget tovtrækkeri om forfatningsforslaget. Forhandlingerne mellem partierne har trukket ud, men lagmanden meldte alligevel ud, at folkeafstemningen skulle være 25. april 2018.

Aksel V. Johannesen blev dog nødt til at trække i land, da forslaget ikke kunne være færdigbehandlet et halvt år før, som det kræver for af afholde en folkeafstemning.

Han har dog ikke sat dato på, hvornår i 2018 folkeafstemningen skal afholdes.

Ikke et løsrivelsesdokument
Lagmand Aksel V. Johannesen har gentagne gange sagt, at der er ikke tale om et løsrivelsesdokument, men et identitetsdokument.

Den 25. august sidste år, som var fristen for at indsende høringssvar i forbindelse med forslaget, kunne han glæde sig over, at stats- og justitsministerierne blåstemplede forfatningsforslaget.

Denne gang var forslaget ikke i strid med grundloven, efter at der lavet ændringer i forslagets indledning.

Løkke: Grundloven gælder fortsat
For at få det skåret ud i pap spurgte folketingsmedlem Sjúrður Skaale (S) statsministeren, om han kunne bekræfte, at forfatningsforslaget ikke vil medføre, at Færøerne løsriver sig fra rigsfællesskabet.

– Det fremgår bl.a. af det materiale, jeg har fremsendt til udvalget, at præamblen og § 57, 2. pkt., i landsstyrets forslag af 25. september 2017 til lagtingslov om Færøernes forfatning, som blev fremsat for Lagtinget den 27. september 2017, må forstås således, at det er hensigten med forfatningsforslaget, at grundloven fortsat skal gælde for Færøerne med den højeste retskildemæssige værdi, og at forfatningen vil skulle fortolkes i overensstemmelse hermed, svarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)  den 22. december 2017.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer