Anders Samuelsen vil give Færøerne god plads på det udenrigspolitiske område

På sin første tur på Færøerne som udenrigsminister er Anders Samuelsen (LA) mere imødekommende end afvisende over for at give Færøerne mulighed for at arbejde med de givne rammer på udenrigsområdet. 

Anders Samuelsen var på officielt besøg på Færøerne 5-6. januar og har holdt møde med den færøske landsstyremand for udenrigsanliggender Poul Michelsen (Framsókn)

– Vi ønsker at give Poul Michelsen og Færøerne bemyndigelse at arbejde udenrigspolitisk, men det skal være indenfor de givne rammer, sagde Anders Samuelsen på et pressemøde torsdag (5. januar) ifølge Portal.fo.

Færøerne arbejder udenrigspolitisk på flere fronter. Poul Michelsen benyttede mødet til at orientere Anders Samuelsen om Færøernes holdning til EU, EFTA, Nordisk Råd og Arktis samt landsstyrets planer på det udenrigspolitiske område. 

Færøerne forsøger at få tættere handelssamarbejde med Brasilien, Sydkorea, Rusland, Kina, Tyrkiet og USA, oplyste Poul Michelsen på pressemødet ifølge Portal.fo.

Det arbejde bliver gjort i tæt samarbejde med danske myndigheder.

– Vi står selvfølgelig til rådighed og hjælper, hvor vi kan, siger Anders Samuelsen til Kringvarp Føroya (færøsk radio og tv).

Udenrigspolitikken er et følsomt emne
Udenrigspolitik og handelspolitik ligger tæt på hinanden, og i mange tilfælde skal Færøerne samarbejde med Danmark. Færøerne ønsker større beføjelser og ønsker også at repræsentere sig selv i organisationer, hvor Danmark også er medlem. 

Anders Samuelsen siger til Kringvarp Føroya, at han ikke på nuværende tidspunkt kan love Færøerne større beføjelser. Det afhænger af, hvad man kan ifølge grundloven og hvilke betingelser diverse organisationer sætter.

I første omgang har landsstyremanden og udenrigsministeren udvekslet synspunkter, så man ved hvor man står, oplyser Anders Samuelsen. 

Han er klar over, at givne rammer kan fortolkes på flere måder, men han kan ikke udtale sig om Færøerne inden for de givne rammer kan få større beføjelser.

Nordisk Råd ikke afsluttet
Poul Michelsen oplyste på pressemødet, at den færøske ansøgning om selvstændigt medlemskab i Nordisk Råd ikke er afsluttet endnu, skriver Portal.fo.

Færøerne fik afslag i december, men Poul Michelsen siger nu, at danske myndigheder arbejder med at finde en løsning, som Færøerne og Danmark kan leve med.

Udenrigsministeren siger, at han kommer til Færøerne igen til sommer. 

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer