Fakkeloptog skal vise støtte til rigsfællesskabet

Et fakkeloptog skal vise støtte til rigsfællesskabet. Rigsfællesskabet er udfordret og det er vigtigt, at den almindelige borger bruger sin stemme. Det siger arrangøren af fakkeloptoget Jairus Lyberth.

– Rigsfællesskabet er folkets fællesskab og ikke kun politikernes.

Sådan indleder Jairus Lyberth sit opslag på facebook, hvor han annoncerer med et fakkeloptog fra Christiansborg Slotsplads til Nordatlantens Brygge den 12. januar.

– Fakkeloptoget skal vise støtte til rigsfællesskabet. Rigsfællesskabet er udfordret og det er vigtigt, at den almindelige borger bruger sin stemme, siger arrangøren af fakkeloptoget Jairus Lyberth.

Fakkeloptoget skal sende et signal til politikerne, at man gerne vil bevare og styrke rigsfællesskabet.

– Vores samhørighed, vores rigsfællesskab er i disse dage meget udfordret og under meget pres fra grønlandsk og færøsk side især. Grønland har for nylig udnævnt et landsstyremedlem for selvstændighed, og arbejdet med en forfatning bliver sat i gang om ikke så længe, siger Jairus Lyberth til Det Færøske Nyhedsbureau.

Meningen er skabe opmærksomhed omkring rigsfællesskabet i forbindelse med Grønlands Selvstyres årlige Nytårskur for politikere og ambassadører og andre forbindelser.

– Vi er mange borgere, der går ind for rigsfællesskabet og gerne vil arbejde for, at alle borgere bliver inddraget. Rigsfællesskabet er ikke kun politikernes, men det vedrører os alle – uanset om du bor i Grønland, Færøerne eller i Danmark. Derfor har vi interesse i, at den gruppe også bliver synlig, siger Jairus Lyberth.

Det er et udtryk for demokratisk underskud, hvis gruppen som støtter rigsfællesskabet, ikke får en synlig stemme i debatten, mener Jairus Lyberth.

– Derfor bliver arrangeret en symbolsk handling, men også i høj grad synlig handling, så politikerne, også ved øjesyn kan se, at der også er andre strømninger end selvstændighedsbevægelserne på henholdsvis Færøerne og Grønland.

Fakkeloptoget begynder ved Christiansborgs Slotsplads klokken 13 den 12. januar og går til Grønlands og Færøernes repræsentationskontor i Nordatlantens Brygge, hvor nytårskuren bliver afholdt mellem kl. 14 og 15.

Læs mere om fakkeloptoget på facebook.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer