Anlægsprojekter for 11 milliarder kroner på fem år

Aldrig før har der været så store investeringer på Færøerne som nu. De næste fem år vil der blive bygget for 11 milliarder kroner. Det viser en oversigt, som avisen Sosialurin har lavet.

Det går godt på Færøerne, og det kan mærkes i byggebranchen. I de næste fem år vil der blive foretaget investeringer i byggeprojekter i en størrelsesorden, som ikke er set før på Færøerne over en kort tidsperiode.

Landskassen, kommunerne og det private vil lave byggeprojekter for 11 milliarder kroner de næste fem år. Det viser en oversigt, som avisen Sosialurin har lavet.

Blandt andet skal investeres der i to undersøiske tunneller, som skønnes at koste 2,2 milliarder kroner. Det færøske vejdirektorat, Landsverk, skal bygge for 1,7 mia. kr., og i det private skal Bakkafrost opføre at avlscenter til lakseyngel for 650 millioner kroner.

Kræver god styring
– Det er så voldsomt, at der skal god styring til, siger økonom Eyðfinn Reyðberg til Sosialurin.

Mange af udgifterne kan ikke ses på finansloven. Det gælder eksempelvis Færøernes største byggeprojekt, de to undersøiske tunneller, som forestås af et offentligt anpartsselskab. Sådan er det også med byggeriet af flere offentlige lejligheder.

– Selv om investeringerne i de to tunneller laves af et offentligt anpartsselskab, så er det de samme mennesker, som betaler skat, som skal betale lånene tilbage med brugerbetaling, siger Eyðfinn Reyðberg.

Normalt er det er bedre, hvis den største del af investeringerne kommer fra det private i stedet for skatteborgerne, tilføjer han.

Stadig underskud på finansloven
Ud over de store investeringer de kommende år, har det offentlige allerede investeret i store byggeprojektet herunder et uddannelsessted til over en halv milliard.

Det er endnu ikke lykkedes endnu at få et overskud på finansloven, selv om det går godt på Færøerne og eksporten af fisk er vokset meget.

Det årlige underskud er dog bragt ned med flere hundrede millioner og var sidste år 156 millioner kroner.

Finansminister Kristina Háfoss, Tjóðveldi, har bebudet overskud på finansloven i 2016.

Underskuddet på finansloven betyder, at det ikke har været muligt at nedbringe gælden, som nu er over seks milliarder kroner.

Artiklen er også blevet bragt i Sermitsiaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer