Arktis delegation rækker hånden ud til Færøerne og Grønland

Den arktiske delegations arbejde kan være med til at rydde misforståelser af vejen mellem Danmark, Færøerne og Grønland. Det siger Sjúrður Skaale (J), formand for den nye Arktiske Delegation.

Den nye Arktiske Delegation i folketinget er gået i gang med sit arbejde. Færingen Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin, er valgt til formand, og en anden færing, Edmund Joensen, Sambandspartiet, er næstformand.

Til trods for, at to færinger sidder på de øverste pladser, bliver det ikke kun Færøerne, der bliver lagt vægt på.

– Delegationen bliver ikke kørt som et færøsk udvalg, og Færøerne kommer ikke til at sætte dagsordenen. Dette er en dansk delegation, og vi ønsker at række hånden ud til myndighederne i Grønland og på Færøerne, siger Sjúrður Skaale.

Undgå misforståelser

I december 2018 vedtog Folketinget at nedsætte en Arktisk Delegation. Formålet med delegationen er at løfte og styrke Folketingets arbejde indenfor det arktiske område, forankre det arktiske arbejde i folketingets almindelige arbejde samt sikre en bredere deltagelse i arbejdet fagligt og politisk.

Delegationens arbejde kan spænde fra at deltage i konferencer, arrangere høringer, indgå dialog med regeringen om arbejdet i Arktisk Råd og holde møder med relevante udvalg i Lagtinget og Inatsisartut om hvordan de arbejder med relevante arktiske områder.

Sjúrður Skaale ser mange muligheder i forbindelsen til Færøerne og Grønland. Kommunikationen mellem landene kan bruges til at få misforståelser af vejen, så konflikter ikke opstår.

-Vi skal gøre folk klar over, hvilke muligheder og farer i det arktiske område og orientere om udviklingen i Arktis. Det kan ofte opstå misforståelser mellem landene i riget, når vi ikke snakker nok med hinanden, siger Sjúrður Skaale.

Et eksempel er den færøske eksport til Rusland. Eksporten kan forsvares, fordi Færøerne har overtaget handelspolitikken, og Færøerne er ikke ramt af Ruslands boykot mod fødevarer fra EU, men samtidig er der også tale om sikkerhedspolitik.

USA, Kina, Rusland

Lignende eksempel er der i Grønland i forbindelse med finansieringen af nye lufthavne.

– Vi må tænke på, at der er et sikkerhedspolitisk hensyn at tage i disse tilfælde. Der foregår et kapløb mellem tre stormagter. Da sker det ofte, at politik på det ene område bliver til noget andet. Erhvervs- og handelspolitik får også et sikkerhedspolitisk aspekt. Derfor bør parterne tale sig til rette i god tid, så det ikke ender i en stor konflikt, siger Sjúrður Skaale.

Fokus på tre områder

På det første møde i den Arktiske Delegation lagde Sjúrður Skaale op til, at delegationen har særligt fokus på tre områder.

Det første er sikkerhedspolitik, fordi Rusland har militære øvelser på grænsen til de lande, som er i Arktis. Rigsfællesskabet kan komme under pres, fordi Rusland og Kina forsøger at sætte dagsordenen og sætte kiler i rigsfællesskabet, siger Sjúrður Skaale.

Dertil skal delegationen særligt sætte fokus på erhvervsmuligheder og forskning i Arktis.

Bedre forståelse for Arktis

Edmund Joensen, som er næstformand i delegationen, er enig i, at det er vigtigt at oplyse politikere og andre og mulighederne i Arktis, når isen smelter. Formentligt vil der opstå flere fiskeriområder og turismen vil vokse.

Edmund Joensen påpeger, at det også er utroligt vigtigt at oplyse om der farer, som der er ved at opholde sig og arbejde i Arktis, hvor der er megen is og ofte dårligt vejr. Hvis skibe kommer komme i nød i et øde område, skal der være et godt beredskab.

– Den viden må ses igen i arbejdet hos delegationen, så politikere og myndigheder forstår, hvad vi har med at gøre, siger Edmund Joensen.

Prominente medlemmer

Den Arktiske Delegation består af medlemmer i færøudvalget, grønlandsudvalget, udenrigsudvalget, retsudvalget og Nordisk Råds Delegation.

Arbejdet i den Arktiske Delegation bliver vægtet højt af partierne. To tidligere udenrigsministre, Kristian Jensen (V), og Martin Lidegaard (R), er medlemmer. Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og tidligere erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) sidder også i delegationen.

De to grønlandske folketingsmedlemmer – Aki-Matilda Høegh-Dam, Siumut, og Aaja Chemnitz Larsen, IA – sidder også i delegationen.

Aaja Chemnitz Larsen er valgt som folketingets repræsentant i den arktiske parlamentariker komite. Komiteens medlemmer er USA, Rusland, EU-parlamentet, Norge, Sverige, Finland, Island, Danmark/rigsfællesskabet samt forskellige observatører.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer