Statsministeren vil styrke samarbejdet med Færøerne og Grønland

Statsminister, Mette Frederiksen (S) holdt i dag sin første åbningstale. Hun siger, at Danmark vil række hånden ud til Færøerne og Grønland om en mere aktiv rolle i udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

Her er uddrag af åbningstalen, som vedrørte Færøerne og Grønland:

Klimaforandringerne og interessen for Arktis trækker Færøerne og Grønland længere ind på den internationale scene.

Jeg forstår godt Færøernes og Grønlands ønske om en mere aktiv rolle i udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

Jeg er enig i, at vi skal styrke samarbejdet. Dele viden og information. Vi er tre lande. Tre folk. Tre kulturer. Men vi har også et stærkt fællesskab.

Jeg vil give en åben invitation til samarbejde på områder, hvor det kan være til fælles gavn. Ligesom jeg vil sige til de nordatlantiske medlemmer her i Folketinget, at regeringen vil prioritere samarbejdet med – og inddragelsen af – jer.

Færøerne har haft valg. Der er dannet et nyt landsstyre. Jeg har aftalt med lagmand Bárður á Steig Nielsen, at jeg snart tager til Færøerne, så vi kan komme i gang med samarbejdet. Det glæder jeg mig til.

Som noget af det første efter jeg blev statsminister, besøgte jeg Grønland i august. Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og jeg har begyndt vores samarbejde om det, der optager os begge dybt. De grønlandske børn. Jeg oplever en ny vilje til at tale om problemerne. Også om de svære problemer. Selvmord. Misbrug. Krænkelser. Grønland har opfordret Danmark til et tættere samarbejde om børnene. Det har jeg svaret ja til. Selvfølgelig har jeg sagt ja! Udsatte grønlandske børn og unge skal have en bedre hverdag. Og et håb for fremtiden. Der har aldrig været mere brug for Grønlands unge. Som bannerførere for et smukt og dejligt land. Et land, der kan vise hele verden, hvordan det er at leve i klimakrisens frontzone. 

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer