Rigsfællesskabet må stå sammen om sikkerhedspolitik

Der er brug for et tættere samarbejde i rigsfællesskabet, når det gælder udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin åbningstale.

Folketingets åbning var i dag (6.oktober), og et nyt folketingsår er skudt i gang.

Statsminister Mette Frederiksen brugte i sin åbningstale muligheden for at sige, hvor regeringen står i konkrete sager.

Mette Frederiksen brugte, som statsministre normalt gør, lidt af talen til at sige noget om forholdet mellem Danmark, Færøerne og Grønland.

Statsministeren advarede blandt andet om aggressiv adfærd fra Rusland i kampen om Arktis. Dertil sagde Mette Frederiksen, at regeringen vil fremlægge et forslag om investeringsscreening i forbindelse med kritisk infrastruktur.

Hun lagde også vægt på, at der er behov for et tættere samarbejde mellem landene i rigsfællesskabet, når det gælder udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Her er, hvad statsministeren sagde om rigsfællesskabet i talen.

– Stærke fællesskaber bærer os længst. Det gælder i Europa – og det gælder i kongeriget. Mange i verden beundrer vores fælles konstruktion: Tre lande – et rige. Den globale interesse for Arktis stiger.

-Vi ser en stadig mere aggressiv adfærd fra Rusland – det er problematisk. Stigende amerikansk interesse for et stadigt tættere samarbejde i og omkring Arktis.

Det er selvsagt positivt. USA er vores vigtigste allierede, og samarbejdet mellem USA og Europa bør øges, hvor det er muligt.

-Vi er den globale akse, der kæmper for frihed, demokrati og fred i Arktis og i resten af verden. Regeringen vil fremlægge lovgivning om investeringsscreening og 5G-nettet.

-Teknologi og sikkerhedspolitik bliver mere og mere sammenfaldende. Derfor har vi brug for et endnu tættere samarbejde i rigsfællesskabet om de udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, der knytter sig til den nye virkelighed i Arktis og Nordatlanten.

-Vi skal værne om vores fælles sikkerhed.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer