Brexit skærer en halv milliard af Bakkafrosts værdi

Værdien på den færøske virksomhed faldt med en halv milliard dagen efter folkeafstemningen i Storbritannien.

Det fik konsekvenser for den færøske virksomhed allerede samme dag, som resultatet af afstemningen om udmeldelse af blev offentliggjort.

Bakkafrost er registreret på børsen i Oslo, og fredag (24. juni) faldt aktien med syv procent ved dagens begyndelse. Senere på dagen rettede kursen sig, og faldet endte på tre procent.

Det betyder, at Bakkafrost er en halv milliard mindre værd  i dag end i går, skriver den færøske avis Dimmalætting.

Sværere pelagiske forhandlinger

Storbritanniens farvel til EU vil også påvirke forhandlingerne om pelagiske fisk. Den færøske repræsentant i London, Áki Johansen, siger til færøsk tv, at forhandlingerne om kvoter vil blive mere kompliceret.

Britiske fiskere har været særdeles kritiske overfor størrelsen på de færøske silde- og makrelkvoter.

Særligt skotske fiskere var utilfredse med færingerne, da Færøerne tredoblede sin sildekvote og blev udelukket fra aftalen med de andre kyststater.

De mente, at Færøerne med deres store kvoter lagde et stort pres på bestanden, da de ikke har ret til så en stor kvote. EU boykottede færøske sild og makrel i et år, men siden lavede EU, Færøerne og Norge en femårig aftale, som sikrede Færøerne en stor kvote. Skotske fiskere var stadig væk utilfredse.

Færøerne skal forhandle med både EU og UK

Færøerne og Grønland er ikke medlemmer at EU, og har hjemtaget forvaltningen af fiskeriet som ansvarsområde.

– Færøerne og Grønland, kan derfor indgå selvstændige aftaler med Storbritannien i tilfælde af britisk udtræden af EU, siger fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) i et svar til Simon Kollerup (S) så sent som folkeafstemningsdagen 23. juni.

Grønland vil også på længere sigt have del i det pelagiske fiskeri og deltager som observatører i forhandlingerne. Grønland har i et par år tildelt sig selv en forsøgskvote på makrel.

EU-farvand bliver britisk
Danske fiskere har udsigt til sværere vilkår, når Storbritannien forlader den fælles fiskeripolitik.

Der forestår komplicerede forhandlinger og interessemodsætninger ved en Brexit, fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i europaudvalget et halvt døgn før valglokalernes lukning.

– En stor del af dansk fiskeri sker i engelske farvande. Giver det topprioritet hos de andre lande, hvor fiskeri ikke fylder så meget? sagde Lars Løkke Rasmussen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer