Den Arktiske Delegation mødes med USA´s ambassadør

Den amerikanske ambassadør, Carla Sands, mødes med folketingets arktiske delegation 21. januar. Formålet er, at folketingets medlemmer skal gøres klogere på USA´s politik i Arktis.

De senere år er interessen for Arktis steget, og især på det seneste har man set, at stormagterne gør en stor indsats for at markere sig i det arktiske område.

For at folketingsmedlemmerne kan have en bred viden om, hvad stormagterne vil i Arktisk, har Den Arktiske Delegation inviteret ambassadørerne fra de tre stormagter, Rusland, Kina og USA, til møder.

Den russiske ambassadør har været til møde med delegation, og den 21. januar er det den amerikanske ambassadør Carla Sands tur til at besøge folketinget.

-Under Obamas administration og i Donald Trumps tidlige regeringsperiode var Arktis ikke specielt højt prioriteret. Man havde ikke nogen speciel offensiv strategi eller adfærd. Nu bliver Arktis prioriteret, Det har man set blandt andet med Donald Trumps store interesse for Grønland, og Carla Sands har markeret sig usædvanligt kraftigt vedrørende kinesiske interesser på Færøerne. Noget som man sjældent ser hos diplomater. Det er derfor, vil tale med hende, siger Sjúrður Skaale, formand for Den Arktiske Delegation.

Kinas ambassadør 20. februar

Sjúrður Skaale siger, at mødet varer en time. Først har ambassadøren et oplæg, inden folketingsmedlemmerne får mulighed for at stille spørgsmål.

Da den russiske ambassadør var på besøg, kunne han berette om, hvilken strategi Rusland har i Arktis og Ruslands syn på forskellige aspekter i det arktiske område.

Den kinesiske ambassadør, Feng Tie, mødes med Den Arktiske Delegation 20. februar.

Delegationens overordnede formål er at holde folketinget orienteret om, hvad der rører sig i det arktiske område og sikre kontinuitet i folketingets arbejde, som har med Arktis at gøre.

-Den kinesiske, russiske og amerikanske ambassadør kommer, fordi de tre lande har utrolig store interesser i Arktis. Kina definerer sig som at “nær Arktis” stat, selv om de ligger langt væk. Kina har vist interesse for at finansiere lufthavne og havne i Arktis. Ambassadørerne kan så også berette om, hvordan de ser på de tilspidsede situationer med oprustning, siger Sjúrður Skaale.

Danmark i klemme

Sjúrður Skaale hører ofte, at Danmark er i en klemme mellem de tre stormagter.

-Derfor er det vigtigt, at man har dialog med alle aktørerne og ved, hvilke ambitioner de har. Hvilke visioner de har, hvordan de opfatter det, som de andre gør, siger Sjúrður Skaale.

Prominente medlemmer

Den Arktiske Delegation består af medlemmer af færøudvalget, grønlandsudvalget, udenrigsudvalget, retsudvalget og Nordisk Råds Delegation.

Arbejdet i den Arktiske Delegation bliver vægtet højt af partierne. To tidligere udenrigsministre, Kristian Jensen (V), og Martin Lidegaard (R), er medlemmer. Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og tidligere erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) sidder også i delegationen.

De to grønlandske folketingsmedlemmer – Aki-Matilda Høegh-Dam, Siumut, og Aaja Chemnitz Larsen, IA – sidder også i delegationen.

Aaja Chemnitz Larsen er valgt som folketingets repræsentant i den arktiske parlamentarikerkomite. Komiteens medlemmer er USA, Rusland, EU-parlamentet, Norge, Sverige, Finland, Island, Danmark/rigsfællesskabet samt forskellige observatører.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer