Høring med fokus på Grønland

Grønlandsudvalget arrangerer en høring om Arktis onsdag 18. marts kl. 14-17.

– Fokus er at være proaktiv i forhold til kongerigets kommende arktiske strategi og igangsætte debatten om arktisstrategien, siger Aaja Chemnitz Larsen (IA).

– Blandt fokusområderne vil være økonomisk og bæredygtig udvikling, fred og sikkerhed i Grønland samt hvordan vi får gjort os klar til et turismeboom, som man ønsker i Grønland med de nye lufthavne. Verdensmålene er også oplagt at tænke ind i den kommende arktiske strategi, siger Aaja Chemnitz Larsen (IA).

Færøerne indgår ikke i høringen. Hun opfordrer færøudvalget til i givet fald selv at lave en høring.

– Det er vigtigt for mig, når man bruger nogle få timer, at man kan fokusere specifik på Grønland, som fylder 20 procent af Arktis og har en central rolle også sikkerhedspolitisk, slutter Aaja Chemnitz Larsen.

– Vi vil gerne fokus på den ene nation i rigsfællesskabet, som faktisk er i Arktis, så vi kommer til at snakke en masse om Grønland bl.a. forsvar, erhvervsudvikling og klima, siger udvalgsformand Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut).

Den nærmere planlægning tilbagestår, efter at underudvalget i Grønlandsudvalget onsdag (15. januar) besluttede datoen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), udenrigsnaalakkersuisoq (minister) Ane Lone Bagger (Siumut), de relevante udvalg i inatsisartut (landstinget), Arktisk Kommando og diplomater kan vente en invitation.

Ambassadørrunde

Folketingets arktiske delagation er i gang med en ambassadørrunde.

Delegationen er mødtes med den russiske ambassadør. De næste møder er den 21. januar med den amerikanske ambassadør, Carla Sands, og den 20. februar med den kinesiske ambassadør til Danmark, Feng Tie.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer