Færøerne vil have frihandelsaftale med Japan

Færøsk minister sonderer mulighederne for en frihandelsaftale med Japan.  Landsstyremanden i udenrigsanliggender har været på officiel rejse i Japan.

Den færøske landsstyremand i udenrigs- og erhvervsanliggender, Poul Michelsen (F) rejste til Japan mandag (29. januar), hvor han mødtes med den japanske udenrigsminister Tarō Kōnoog miljø- og fødevareminister Tadahiko Ito.

-Vi skal diskutere, hvordan vi former vores handelsforbindelser i fremtiden. Formålet er at lave en frihandelsaftale med Japan, siger Poul Michelsen til Kringvarp Føroya.

Foruden møderne med ministrene skal Poul Michelsen også besøge parlamentet, repræsentanter for hvalfangst og en af de største fiskerivirksomheder i Japan.

-Japan er en økonomisk, teknisk og politisk stormagt. For Færøerne er det vigtigt at have stærke politiske og erhvervsmæssige kontakter med lande over hele verden. I den forstand er Japan med sine 127 millioner indbyggere specielt spændende, siger Poul Michelsen i en pressemeddelelse.

Kan tage flere år
Lagtingets erhvervsudvalg var i 2017 på besøg i Japan, og Poul Michelsen har før hilst på begge ministre. Så en dialog er i gang med at få etableret en god forbindelse til Japan.

Færøerne har i flere år arbejdet på at få en frihandelsaftale med Rusland og EU. Indenfor de seneste år har man også undersøgt mulighederne for at få aftaler med Kina og Sydkorea.

Poul Michelsen erkender, at det kan tage lang tid, før en frihandelsaftale er på plads.

– Det er en vis kultur i diplomatiet som gør, at det kan tage lang tid. Sommetider kan det dog gå hurtigt. Du må hele tiden arbejde på sagen og på et eller andet tidspunkt er man kommet i mål. Det kan tage alt fra fem måneder til fem år, siger Poul Michelsen til Kringvarp Føroya.

Klaksvig venskabsby med delfinby
Erhvervsudvalget var godt tilfreds med besøget i Japan, hvor de blandt andet også mødtes med de samme ministre, som Poul Michelsen skal hilse på.

-Dørene står på gab i Japan, og tidspunktet er det rette for at arbejde for færøske interesser, hed det i en pressemeddelelse fra erhvervsudvalget efter besøget.

På rejsen tilbød borgmesteren for Taijii at blive venskabsby med Færøernes næststørste by, Klaksvík. Borgmesteren i Klaksvík, Jógvan Skorheim, er også medlem af erhvervsudvalget og var med på rejsen.

Det gav bonus og 20. januar i år underskrev Kazutaka Sangen og Jógvan Skorheim under på en aftale om, at de to byer bliver venskabsbyer.

Taijji blev verdenskendt efter dokumentarfilmen “The Cove”, hvor filmen er kritisk imod metoderne som bliver brugt at slagte delfiner.

I kølvandet på EU 

I december nåede EU til enighed med verdens 3. største økonomi – Japan – om en omfattende frihandelsaftale, oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

-Aftalen er EU´s hidtil vigtigste bilaterale frihandelsaftale. Jeg håber, at aftalen vil være klar til at blive undertegnet i forbindelse med premierminister Abes besøg i Paris i juli. Målet er, at EU-Japan frihandelsaftalen kan træde i kraft primo 2019, erklærer Anders Samuelsen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer