Færøernes fiskeriaftaler ved at komme på plads

Færøerne har lavet en række fiskeriaftaler i efteråret. Blandt dem er en historisk fiskeriaftale med Storbritannien

Færøerne og Storbritannien havde et historisk møde i London 15. oktober. Landene underskrev en aftale om at Færøerne kan fiske i britisk farvand resten af 2019, og at briterne kan fiske i færøsk farvand resten af året.

Det er første gang, at de to lande underskrev en aftale om at udveksle fiskerirettigheder i hinandens farvand. Aftalen træder i kraft, hvis Storbritannien udtræder af EU uden en skilsmisseaftale.

Storbritannien og Færøerne er også enige om fiskeriinspektion.

– Med aftalerne er Færøerne og Storbritannien enige om at fortsætte, styrke og at udvikle et gammelt venskab og de gode forhold mellem landene. Stabile rammer er også sat for erhvervslivet i begge lande og fælles fiskebestande bliver forvaltet bæredygtigt, skriver Færøernes fiskeriministerium.

Færøerne har haft adgang til britisk farvand, men hvor meget Færøerne har kunne fiske har været aftalt i fiskeriforhandlingerne med EU.

Færre sild

Kyststaterne er blevet enige om fordelingen af de pelagiske kvoter. Færøerne, EU, Norge, Island og Rusland blev enige om at fastsætte kvoten af sild til samlet 525.594 ton for alle landene. Kvoten er i tråd med det, som havforskningsinstituttet ICES anbefaler.

Færøernes mængde bliver omkring 11 procent mindre I 2020 end i år.

Færøerne, EU, Norge og Island blev enige om at fastsætte totalkvoten af sortmund til 1.161.615 ton, som også er i tråd med ICES´ anbefaling om, hvad bestanden kan bære.

Grønland var observatør til begge forhandlingerne, mens Rusland var observatør til forhandlingerne om sortmund.

Tre kyststater enige om makrel

De tre kysstater Færøerne, EU og Norge er blevet enige om makrelfiskeriet. De tre kyststater lavede en rammeaftale i 2014, og den blev forlænget i 2018.

Ifølge den aftale bliver totalfangsten 922.064 ton.

Den færøske andel er 116.188 ton. Aftalen er indenfor rammerne af aftalen fra 2014.

Senere på året skal Færøerne forhandle med EU og Norge om fiskeriaftaler vedrørende af fiskesorter.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer