Færøsk charmeoffensiv i Rusland

Repræsentanter fra det færøske erhvervsliv deltager i disse dage i en kamapagne í Murmansk i Rusland vedrørende bærdygtig fiskeopdræt og fiskeri.


Det er den færøske repræsentation i Moskva, som i samarbejde med myndighederne i Murmansk, som arrangerer public diplomacy og erhvervskampagnen. Formålet er at sætte fokus på betydningen af teknologi, videnstunge produktionsvarer og tjenester og effektiv offentlig kontrol og forskning i forbindelse med bæredygtig fiskeopdræt og fiskeri.

I dag skal færøernes repræsentant i Moskva, Bjørn Kunoy, sammen med en delegation deltage i et møde med Marina Kovtun, guvernør i landsdelen Murmansk.

 

-På mødet vil emnerne af fælles interesse blive omtalt. Også i hvilken grad Murmansk kan få udbytte af færøsk viden og forskning inden for teknologi, reglement og

offentlig kontrol med fiskeopdræt, skriver det færøske udenrigsministerium.

 

Delegationen skal besøge fiskefabrikker, og færøske fødevare- og veterinære myndigheder skal sammen med færøske forskere indenfor opdræt holde foredrag.

Seks færøske virksomheder deltager på turen, og de vil vise varer og tjenester frem.

 

Samarbejde med Rusland udsat for kritik

I september 2014, kort efter at Rusland iværksatte en boykot af madvarer fra EU og Norge, tog Kaj Leo Johannesen, daværende lagmand, til Moskva til et møde med en russisk minister.

Formålet var at sikre, at russiske myndigheder var klar over, at Færøerne ikke er en del af EU, selv om Færøerne er en del af Danmark, og dermed ikke omfattet af boykotten.

På Færøerne fik Kaj Leo Johannesen, Sambandspartiet, kritik for at tage til Rusland. Kritikken fra flere færøske partier gik på, at det sendte et forkert signal om støtte til Rusland, at den øverste person i det politiske system havde møder med russiske ministre.

 

Daværende udenrigsminister i Danmark, Martin Lidegaard, Radikale Venstre, sagde, at det var vigtigt, at Færøerne ikke udnyttede situation, mens EU og Rusland boykottede hinanden.

Eksporten af laks og pelagiske fisk fra Færøerne til Rusland er vokset betydeligt under boykotten.

 

Færøsk–grønlandsk delegation repræsenterer Danmark

Samtidig med at en færøsk delegationer på erhvervsfremstød í Rusland, deltager tre nordatlantiske folketingsmedlemmer i et møde et andet sted i Rusland for parlamentarikere i den arktiske region.

Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin, formand for den arktiske arbejdsgruppe i folketinget, deltager i konferencen sammen med Magni Arge, Tjóðveldi, og Aleqa Hammond, Siumut.

De skal blandt andet forhandle om internationale retningslinjer for investeringer og aktivitet i det arktiske område.

Konferencen bliver afholdt i Ulan-Ude nord for Mongoliet i dagene 14-17. juni.

Facebooktwitter

+ posts

Facebook kommentarer