Færøsk-dansk strid om udenrigspolitisk orientering

Færøerne burde have været informeret om Danmarks afgørelse om at sende militær til Syrien og Irak, mener det færøske landsstyre. Det skal Danmark ifølge Famjins-erklæringen, understreger lagmand Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin).

Fredag 4.marts fik regeringen opbakning fra de fleste partier i folketinget til at sende F-16 fly og soldater til Irak og Syrien.

Den beslutning blev taget uden at orientere landsstyret i Tórshavn. Folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne) siger, at Danmark har brudt Famjins-erklæringen fra 2005.

– Jeg har respekt for Danmarks afgørelse, og jeg er enig i den, men man kan bebrejde den danske regering for ikke i det mindste at informere Færøerne om sagen, siger Sjúrður Skaale.

Det gør statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ord om tre ligeværdige parter i rigsfællesskabet indholdsløs og er et brud på Famjins-erklæringen, fortsætter han.

Famjins-erklæringen blev underskrevet i 2005 af daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) og daværende lagmand Jóannes Ejdesgaard (Javnaðarflokkurin).

Det er er en principerklæring mellem den danske regering og Færøernes landsstyre om Færøernes medvirken og inddragelse i udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

Erklæringen fastslår, at der er tale om en ”ægte medinddragelse og medindflydelse med sigte på ligeværdighed i alle spørgsmål hvor Danmark og Færøerne i fællesskab er inddraget”.

Lagmanden vil tage sagen op
Lagmand Aksel V. Johannesen vil i et interview til færøsk tv ikke gå så langt som at sige, at den manglende orientering er brud på Famjinserklæringen, men han vil tage sagen op med den danske regering.

– Det er et spørgsmål om, hvornår det har betydning at orientere færøske myndigheder. Det at drage i krig er en stor afgørelse. Derfor mener jeg, at Færøerne burde have været spurgt i dette tilfælde.

-Det kan være, at regeringen ikke mener, at det har betydning for Færøerne. Vi må selv definere, hvad har betydning for os, siger Aksel V. Johannesen til Kringvarp Føroya.

Landsstyret vil drøfte sagen, og sagen vil også blive drøftet i lagtingets udenrigsudvalg, hvor oppositionen er repræsenteret. Derefter vil landsstyret henvende sig til regeringen i København med en konklusion og hvad Færøernes holdning er til sagen, tilføjer lagmanden.

Helle Thorning-Schmidt afviste Famjinserklæringen
Det er ikke første gang, at Sjúrður Skaale kritiserer den danske regering for at bryde Famjins-erklæringen. I december 2014 rettede han samme kritik mod daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Danmark havde besluttet at sende jagerfly til Syrien for at bekæmpe ISIL, og Færøerne var ikke taget med på råd.

Helle Thorning-Schmidt sagde dengang, at regeringen havde orienteret landsstyret, men afgørelsen om at drage i krig kun kan træffes af Folketinget og ingen andre.

Tags:

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer