Magni Arge udebliver fra flagreception

Folketingsmedlem Magni Arge deltager ikke i receptionen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har inviteret til i forbindelse med regeringens indførelse officielle flagdage for Færøerne og Grønland. Magni Arge kalder initiativet for symbolpolitik.


Statsminister Lars Løkke Rasmussen har inviteret Grønlandsudvalget og Færøudvalget, til en reception onsdag 16. marts på den færøske restaurant Koks, som holder til i Nyhavn til 30. april, for at markere de to nye flagdage.


Men Magni Arge, Tjóðveldi, der er medlem af Færøudvalget, har meddelt, at han ikke agter at deltage.

– Der bliver holdt receptioner om betydningsløse forhold hver evig eneste dag. Jeg er personligt tilhænger af, at lejligheden skal være særlig. Det er den ikke i dette tilfælde. En særlig lejlighed kunne for eksempel være, hvis Færøerne fik retten at flage med eget flag til OL. Så ville jeg tage hjerteligt imod en invitation fra statsministeren, siger Magni Arge.

Statslige myndigheder skal flage med det grønlandske flag, Erfalasorput, på den grønlandske nationaldag 21. juni og med det færøske flag, Merkið, på Færøernes nationaldag 29. juli.

Magni Arge undrer sig over, hvorfor regeringen har valgt den 29. juli som færøsk flagdag

– I 1940 protesterede den danske amtmand Carl Aage Hilbert kraftigt imod, at Færøerne kunne have sit eget færøske flag. Dette blev dog vedtaget 25. april 1940, men det er tilsyneladende ikke noget, som statsministeren har tænkt sig at anerkende, siger Magni Arge.

Stiller paragraf 20 spørgsmål
Magni Arge i har forbindelse med bekendtgørelsen af flagdagen stillet statsministeren tre paragraf 20 spørgsmål.

Magni Arge vil vide, om Danmark med den nyopfundne symbolske flagdag for henholdsvis det færøske og det grønlandske flag anerkender, at de respektive flag repræsenterer to nationer med selvbestemmelsesret i folkeretlig forstand?

Om den symbolske handling med flagdage for Færøerne og Grønland efter statsministerens opfattelse en erkendelse af, at Kongeriget Danmark ikke er en enhedsstat, men består af tre nationer i en form for føderativ konstruktion?

Og om statsministeren vil oplyse, hvorfor den officielle færøske flagdag den 25. april er fravalgt som flagdag i Danmark?

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer