Færøsk overvismand: Brems kommunernes udgiftsflugt

Kommunernes økonomiske råderum skal begrænses, anbefaler Færøernes Økonomiske Råd (Búskaparráðið) i sin halvårsrapport onsdag (1. september).

Der er underskud på de offentlige instansers budgetter, selv om Færøerne er inde i en højkonjunktur. Det er et problem, siger de tre færøske vismænd i deres efterårsrapport.

De fleste pile peger op. Næsten ingen arbejdsløshed, nettotilflytning til Færøerne, højkonjunktur og økonomisk vækst. Alligevel viser det samlede regnskab for kommuner og landsstyret et underskud.

Det burde være omvendt, fastslår Det Økonomiske Råd på Færøerne i sin nyeste rapport.

– Trods af et stort offentligt underskud fortsætter man med at gøre store investeringer, hedder det i rapporten.

Indfør budgetlov for kommuner
Fra 2012 til 2015 var de kommunale bevillinger 11–14 procent højere end forbruget.

– Det er en indikation på, at der er rigeligt med penge at arbejde med, eller at indtægterne afgør størrelsen på udgifterne, siger Økonomisk Råd.

Formanden for Økonomisk Råd, Sverri Hansen, anbefaler myndighederne at begrænse kommunernes økonomiske frihed.

– Landspolitikerne bør ændre loven således, at der bliver sat et loft over udgifter og indtægter, siger Sverri Hansen til Kringvarp Føroya (Færøernes public service station).

I rapporten advarer Økonomisk Råd om faren med de planlagte, store investeringer. De øger konjunktursvingningerne, lyder advarslen kort før det færøske kommunalvalg den 8. november.

Behov for kommunesammenlægninger
Færøerne har ikke en udligningsordning mellem kommunerne. Økonomisk Råd på Færøerne vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at lave samme ordning på Færøerne som Danmark for at fordele pengene mellem rige og fattige kommuner.

Rådet anbefaler i stedet, at flere kommuner lægges sammen.

Højvækst
Vismændenes prognosticerer en lavere økonomisk vækst på 4,1 procent, der er drevet af indenlandsk efterspørgsel.

Færøernes bnp
2014: 5,8 %
2015: 6,2 %
2016: 8,5 %
2017: 4,1 %

Til sammenligning er de danske bnp-tal (Økonomisk Rerdegørelse, 30. august) henholdvis 1,3 %, 1,0 %, 0,9 % og 1,5 %.

Offentlige investeringsplaner for 11 milliarder
En opgørelse, som avisen Sosialurin tidligere har gjort, viser, at det offentlige og private vil lave investeringer i tuneller, bygninger og anlæg for 11 milliarder de næste fem år.

Færøernes økonomi er omkring én procent af den danske. I dansk målestok svarer det 1100 milliarder kroner eller 220 milliarder om året. Det danske bruttonationalprodukt er på 2000 milliarder kroner.

Befolkningsrekord
Nettotilvandringen betyder, at Færøerne er inde i sin hidtil folkerigeste periode. Per 1. juli boede 49.552 mennesker på Færøerne, og så mange har der aldrig boet på Færøerne før.

– Om udviklingen fortsætter, så bliver vi 50.000 på Færøerne i 2017, sagde lagmand Aksel V. Johannesen i sin åbningstale i lagtinget 29. juli.

Den færøske vismandsrapport.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer