Fraværende oppositionsmedlem redder Færøernes regering

Alt tydede eller på, at lagmand Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne) havde fingeren på valgknappen i eftermiddag (29. april), men der blev ikke trykket. Oppositionspolitikeren Kári P. Højgaard fra Selvstyrepartiet reddede koalitionen, så landsstyret kan fortsætte.

Der var tilsyneladende flertal for et forslag fra Midterpartiet om at afsætte yderligere 200 millioner de næste 10 år til vedligeholdelse af tunneller og veje.

Kári P. Højgaard var ikke i lagtingssalen, da forslaget kom til afstemning, hvor 15 stemte for og 15 imod. Dermed faldt forslaget.

Tidligere på dagen havde Selvstyrepartiets formand, Jógvan Skorheim, ellers sagt til Færøernes public service-station, Kringvarp Føroya, at partiet ville støtte forslaget. Selvstyrepartiet har to lagtingsmedlemmer.

Lagmanden sagde i sidste uge, at han vil udskrive valg, hvis bekostelige forslag eller er af principiel karakter for koalitionen bliver vedtaget.

Uansvarligt med dyre forslag

Kári P. Højgaard, der har meddelt, at han ikke genopstiller, siger, at han valgte at stemme efter sin overbevisning i dag. Han afviser også, at han har fået lovning på noget af koalitionen.

– I dette tilfælde er det alt for meget et taktisk spil mellem koalitionen og oppositionen. Man vil køre nogle forslag igennem, som koster mange penge. Det handler om vedligeholdelse af vejene 10 år ud i fremtiden, det forslag bør komme fra landsstyret og ikke fra oppositionen, siger Kári P. Højgaard til Kringvarp Føroya.

Lagtingsvalg senest 31. august

Lagtinget skal på sommerferie på fredag 3. maj, og der er endnu mange forslag at behandle. Kári P. Højgaard siger, at selv om han ikke har nogen hensigt om at vælte regeringen, så bør landsstyret tage ved lære om ikke at vente til sidst øjeblik at fremsætte så mange forslag.

Lagmand Aksel V. Johannesen sagde i sidste uge, at han helst vil vente til efter sommerferien at udskrive valg. 31. august er sidste frist at afholde valget.

Selvstyreregeringen afhængig af to af tre løsgængere for at opnå absolut flertal på 17 af de 33 lagtingsmedlemmer. De to er oprindelig fra Javnaðarflokkurin og den tredje fra Sambandspartiet.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer