Hashsag: Færøsk politiker slipper for retssag

Statsadvokaten dropper videre efterforskning mod den færøske politiker Bjarni Hammer.
Der bliver ikke rejst nogen sigtelse mod den færøske politiker og politimand Bjarni Hammer (J), efter at avisen Sosialurin meldte ham til politiet. Sosialurin bragte en historie om, at Bjarni Hammer havde lovet en ung pige at skaffe hende hash via en bekendt.

 Politiet på Færøerne overlod sagen til statsadvokaten, da Politimesteren på Færøerne anså sig selv for at være inhabil i sagen.

-Det meddeles herved, at jeg i dag i medfør af den færøske retsplejelovs § 749, stk. 1. 2. pkt, har besluttet at indstille efterforskningen i en sag, hvor De har været mistænkt for overtrædelse af narkotikalovgivningen. Begrundelsen for min afgørelse er, at der ikke er nogen rimelig formodning om, at de har begået et strafbart forhold.

Det skriver en statsadvokaten ifølge flere færøske medier i dag.

Undersøger disciplinærsag
Selv om sagen ikke ender i retten, så kan historien få konsekvenser for Bjarni Hammer, der har orlov fra sit arbejde som politimand.

Politimesteren på Færøerne John Kølbæk siger til nyhedssiden in.fo, at han nu vil se nærmere på nogle forhold vedrørende en disciplinærsag.

Politisk fælde
-Jeg skal først undersøge, om der grundlag for at starte en disciplinærsag. Det har jeg ventet med at undersøge, mens statsadvokaten har haft sagen. Jeg undersøger nu, hvad praksis er, fordi vedkommende har i orlov. Spørgsmålet er, om praksis er at starte en disciplinærsag, mens politifolk har orlov. Det er spørgsmål vil jeg vende med rigspolitiet, siger John Kølbæk.

Bjarni Hammers advokat, Jógvan Páll Lassen, forventer ikke en disciplinærsag. Det siger han til Kringvarp Føroya. Han tilføjer, at nogen har forsøgt at stoppe Bjarni Hammer i forbindelse med vedtagelsen af den nye fiskerireform.

Bjarni Hammer var en af regeringskoalitionens mest kritiske medlemmer over for den ny fiskerilov.

Kritik af avisen
Sosialurin har fået kritik af flere kommentatorer og erfarne journalister. De har kritiseret Sosialurins metoder og for at gøre sig til part i sagen ved at melde den til politiet.

Da Sosialurin bragte historien 26. februar, viste de et udskrift at en samtale mellem ham og en ung pige. Den unge pige ville have hash af ham, fordi han havde før udleveret noget. Bjarni Hammer sagde, at han ikke kendte noget til det.

Senere i samtalen henviser han til en, som kan skaffe hash. Sosialurin har dog ikke gjort rede for, hvordan de har fået fat i disse samtaler og om de er blevet optaget.

Kritikken af Sosialurin har været, at dokumentationen har været tynd.

Andre færøske medier har skrevet, at det er et medlem af Tjóðveldi/Republikanernes ungdom, som har ringet til Bjarni Hammer og lokket ham i en fælde.

Dette er heller ikke dokumenteret. Jógvan Páll Lassen siger til Kringvarp Føroya, at han har set og hørt beviserne i sagen, men han kan ikke udlevere dem til offentligheden.

Tjóðveldi/Republikanernes ungdom afviser at have noget med sagen at gøre.

Artiklen har også været bragt på sermitsiaq.ag.

Facebooktwitter

+ posts

Facebook kommentarer