Regeringspolitiker blokerer lagtingsarbejdet

Regeringsarbejdet på Færøerne er endnu engang ved at køre fast. Lagmand Aksel V. Johannesen Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne indkalder til krisemøde om partifællen Kristin Michelsen, som blokerer arbejdet i finansudvalget.
Finansudvalget har 22 forslag liggende, som ikke ekspederes videre, fordi Kristin Michelsen (J) ikke vil underskrive udvalgsbetænkningerne. Han har desuden fremsat forslag sammen med oppositionen.

Det fik lagmand Aksel. Johannesen (J) til at indkalde alle medlemmerne i mindretalsregeringen med undtagelse af Kristin Michelsen tirsdag 20. marts, skriver nyhedssiden vp.fo.

Blokerer udvalgsbetænkninger
Da Kristin Michelsen ikke vil skrive under på udvalgsbetænkningerne, kan forslagene ikke komme til anden behandling, og derfor er udvalget blevet en flaskehals.

Ruth Vang fra koalitionspartiet Framsókn, og som er formand for finansudvalget, er ikke begejstret for Kristin Michelsen politiske ageren. Hun kalder det for dårligt politisk spil.

Et medlem fra det tredje koalitionsparti Tjóðveldi/Republikanerne, Pauli Trónd Petersen, lægger ikke fingrene imellem i kritikken af Kristin Michelsen.

– Når man opfører sig sådan politisk i et regeringssamarbejde, så skal man overhovedet ikke være med i politik, sagde Pauli Trónd Petersen i lagtinget tirsdag 20. marts, oplyser Kringvarp Føroya.

Pauli Trónd Petersen siger til Kringvarp Føroya, at koalitionen bør udvides med et parti mere.

Lagmandspartiets interne kriser
Koalitionspartierne kom dårligt fra start lige efter magtovertagelsen i september 2015. Sonja Jógvansdóttir trak sig fra Javnaðarflokkurin efter dannelsen af landsstyret.

Koalitionspartierne lavede dog en aftale med Sonja Jógvansdóttir om at samarbejde, så der stadig var et parlamentarisk grundlag på 17 af de 33 lagtingsmedlemmer.

Et af løfterne til Sonja Jógvansdóttir var, at de skulle være muligt at trække fagforeningskontingent fra i skat. Det viser sig nu, at det kommer til at koste omkring 40 millioner kroner, som er betydeligt højere end forventet.

Det er tvivlsomt, om alle koalitionsmedlemmerne vil være med til at stemme forslaget igennem.

Forslaget om ny fiskerilov fik et flertal i sidste øjeblik, men der var tvivl lige til det sidste, om Kristin Michelsen støttede forslaget.

Kommunalt opgør mellem partifæller på Suðeroy
Efter vedtagelsen af fiskerireformen mistede Kristin Michelsen, som er borgmester i Tvøroyar Kommune på Suðeroy, flertallet. Kommunen har omkring 850 indbyggere.

Et andet medlem af Javnaðarflokkurin Bjarni Hammer, der også er lagtingsmedlem og kommunestyrelsesmedlem i Tvøroyar Kommune, er med i flertallet mod borgmesteren.

Kristin Michelsen ville have lagmand Aksel V. Johannesen til at hjælpe sig til at genvinde flertallet, men lagmanden vil ikke blande sig i kommunalpolitik.

Færøske medier siger, at det er årsagen til, at Kristin Michelsen blokerer arbejdet i finansudvalget.

Flere følgelove til fiskerireformen ligger i finansudvalget og kan ikke komme til anden behandling.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer