Høring 18. november: Grindefangst belyses fra flere sider

Debatten om grindefangst skal ikke kun være belyst af færinger. Derfor er Sea Shepherd inviteret med som modpart i høringen på Christiansborg om grindefangst. Formanden for færøudvalget, Sjúrður Skaale, ønskede dem ikke med, men gav efter, da udvalget ønskede at invitere dem.

Kaj Joensen
– Det var et stærkt ønske i udvalget om at få dem med. En høring er per definition noget, hvor man hører flere synspunkter i sag, siger Sjúrður Skaale.

Sea Shepherd har to år i træk haft en storstilet kampagne på Færøerne imod grindefangst. Igennem de to år har de bevist, at de ikke tøver med at bryde loven for at standse fangsten. Det har resulteret i, at grindefangst bliver holdt under opsyn af det danske søværn.

Miljøaktivisterne bliver også beskyldt for at fordreje virkeligheden, når de udsender pressemeddelser og videoer.

Bliver kritiseret på Færøerne
Birgir Kruse, der har været rektor for Nordisk Journalistcenter i Århus og ofte bruges som kommentator i færøske medier, skriver på facebook, at det er uforståeligt, at man giver Sea Shepherd en parlamenterisk platform.

Sjúrður Skaale siger, at han selv havde sine betænkeligheder med at invitere Sea Shepherd til høringen.

– Skal man invitere nogen, som ikke er interesseret i fakta, men kun i propaganda? Jeg er meget skeptisk, men jeg har valgt at imødekomme udvalgets ønsker, siger Sjúrður Skaale.

Næstformanden bakker op om ønske
Næstformanden i færøudvalget, Henrik Brodersen, Dansk Folkeparti, siger, at det er normalt, at man hører flere parter. Da Sea Shepherd er den eneste organisiation, der aktivt har været på Færøerne for at protestere imod grindefangst, er det oplagt, at de også deltager på Christiansborg.

– Nu kan de ikke komme med en påstand om, at det hele er forudindtaget. Nu har vi inviteret dem med, og de kommer. Vi hører deres argumenter. Så kan vi måske også påvirke dem lidt, at vi ser sagen på en anden måde. Både at grindefangst er en fødevare og noget kulturelt, siger Henrik Brodersen.

Selv om Sjúrður Skaale har givet sig, så mener han ikke, at Sea Shepherds deltagelse kommer til at spille nogen rolle i de danske politikers syn på grindefangst.

– At folketingsmedlemmerne fik millioner af elektroniske breve i sommer har ikke gjort nogen forskel. Det, at Sea Shepherd har været i fjernsynet, har ikke forandret opponionen i Danmark. Det har ikke været til skade for Færøerne, tværtimod har det været gavnligt. Da folk ser så voldsom propaganda, bliver de mistænksomme, siger Sjúrður Skaale.

Høringen om grindefangst finder sted i Landstingssalen på Christiansborg 18. november fra klokken 13 til 16. Den bliver transmitteret på folketingets hjemmeside ft.dk.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer