Høring på Christiansborg om grindefangst

Den 18. november arrangerer Færøudvalget en høring på Christiansborg om grindafangst. Årsagen er Sea Shepherds hårde kampagne mod grindefangst på Færøerne.

Kaj Joensen
Under åbningsdebatten torsdag 8. oktober meddelte Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin(Socialdemokraterne), datoen for høringen om grindefangst på Færøerne.

Miljøaktivisterne fra Sea Shepherd har to år i træk været meget synlige til stede på Færøerne, både til land og vands, og grindefangsten må foregå under beskyttelse af politiet og specialstyrker i søværnet.

Sea Shepherd har endnu ikke haft held med at få færingerne til at stoppe med grindefangst. Sea Shepherd har brugt forskellige metoder, og i år prøvede miljøaktivisterne blandt andet at lægge Danmark under pres, fordi grindafangst er ulovlig i EU.

Da Danmark er med i EU, så mener miljøaktivisterne, at fangsten bør stoppes, selv om Færøerne ikke er med i EU, og fordi at Færøerne er i rigsfællesskab med Danmark.

Det fik miljøaktivisterne at sende flere tusind e-mails til danske politikere.

Sjúrður Skaale sagde i åbningsdebatten, at sager som denne kan skabe spændinger i rigsfællesskabet, fordi dansk politi og retssystem bruger tid, materiel og mandskab at håndhæve loven om grindefangst, som kun er gældende på Færøerne, men ikke i Danmark.

Det er politiet forpligtet til, fordi politiet er fælles for hele riget.

-Sager som denne det skaber spændinger, og derfor vil Færøudvalget, som jeg er formand for, arrangere en høring grindefangstens mange problemstillinger i Landstingssalen den 18. november, sagde Sjúrður Skaale under åbningsdebatten.

Mange udvist i år

Seks grindefangster har været i år, og 492 hvaler er blevet slagtet på Færøerne. Hver gang har Sea Shepherd forsøgt at standse fangsten ved at tage ulovlige midler i brug. Dvs. at både forstyrre på stranden, hvor hvalerne bliver slagtet og med hurtiggående både, når hvalerne bliver drevet til lands.

Det har resulteret i, at 12 folk fra Sea Shepherd er blevet anholdt og udvist fra Færøerne i 2015. Det har også resulteret i bøder for flere 100.000 kroner til de anholdte personer og organisationen, som er blevet dømt efter en grindelov, som blev skærpet tidligere i år. Dertil har politiet også konfiskeret hurtiggående både, som er blevet brugt af miljøaktivisterne.

To både fra Sea Shepherd har patruljeret rundt Færøerne i sommer, og da den tredje båd, Bob Barker, kom til Færøerne i august, blev hele besætningen nægtet indrejse, fordi politiet mente, at de havde grundlag til at tro, at de ville bevidst bryde grindeloven.

Det medførte, at skibet måtte sejle ud til 12 sømil grænsen.

Sea Shepherds kampagne på Færøerne er færdig for i år, og både skibe og folk på land har forladt Færøerne.

Facebooktwitter

+ posts

Facebook kommentarer