Lagmanden udelukker repræsentation i Jerusalem

Den færøske regeringschef, Bárður Nielsen, sætter landsstyremand Jenis av Rana på plads. Landsstyret har ikke behandlet spørgsmålet om færøsk repræsentation i Jerusalem, som Jenis av Rana ellers har sagt, at han vil arbejde for.

Det vakte stor opmærksomhed i sidste uge, da Jenis av Rana, landsstyremand for udenrigsanliggender, holdt fast i udtalelsen om, at Færøerne vil åbne en repræsentation i Jerusalem.

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde ellers på sit besøg på Færøerne tidligere på måneden slået fast, at Danmark følger den europæiske linje og dermed lægger sine repræsentationer i Tel Aviv.

Færøerne kan ikke lægge sine repræsentationer, som de vil, da udenrigspolitik er dansk anliggende.

Jenis av Rana holdt fast i sine tidligere udtalelser og udtalte til dagbladet Politikken, at han vil forsøge at på penge på finansloven næste år til en repræsentation i Jerusalem. Det ville betyde anerkendelse af Jerusalem som Israels hovestad.

Lagmand Bárður Nielsen måtte derefter ud og dementere historien.

– Den færøske regering ønsker at åbne en repræsentation i Israel. Det er ikke den færøske officielle linje, at en repræsentation skal ligge i Jerusalem, udtaler Bárður Nielsen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Bryder ikke med Danmark

Bárður Nielsen tilføjer, at Færøerne ikke har talt med Danmark om repræsentationen i Israel.

– Når vi opretter vores repræsentationer, sker det med den danske regering, og vi er endnu ikke kommet så langt som til at drøfte dette formelt med Danmark, siger Bárður Nielsen.

Overfor Ritzau afviser lagmanden at Færøerne vil bryde med Danmarks officielle linje.

– Lad der ikke være nogen tvivl om, at jeg prioriterer rigsfællesskabet højt og værdsætter det tætte samarbejde med Danmark. Vores planer om at åbne en ny repræsentation kommer ikke til at sætte vores gode relationer over styr.

Jenis av Rana siger til færøsk radio (Kringvarp Føroya), at i starten af det nye år vil Færøerne indlede samtaler om en repræsentation i Israel med Danmark.

61 % imod

Det er svært at få øje på et flertal blandt færinger og i det politiske system, der vil støtte landsstyremandens ønske om en repræsentation i Jerusalem.

Så snart nyheden kom frem, at Jenis av Rana fastholder sine planer, var regeringspolitikere ude og kommentere sagen, blandt andre Johan Dahl, som lagtingsmedlem for det samme parti som lagmanden, Sambandspartiet.

De færøske folketingsmedlemmer Edmund Joensen, Sambandspartiet, og Sjúrður Skaale, Javnaðarflokkurin, tog også afstand fra planerne.

Blandt de danske partier var det kun De Nye Borgerlige, som støttede Jenis av Rana, fremgår det af danske medier.

En ny meningsmåling, som nyhedssiden Portal.fo bringer, viser, at 61 procent af færingerne siger nej til en færøsk repræsentation i Jerusalem

22 procent støtter planerne og 17 procent siger, at de ved ikke, hvad de skal svare.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer