Lagmandspartiet i opløsning

Endnu et lagtingsmedlem hos de færøske socialdemokrater trækker støtten til fiskerireformen tilbage. Dermed er tre af partiets syv nuværende lagtingsmedlemmer imod selvstyrekoalitionens fiskerireform.

 

Den færøske regering holder møde i dag (onsdag) om situationen, hvor lagmand Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne) gerne vil finde en løsning.

Lagmand Aksel V. Johannesen må erkende, at krisen i landsstyret og især i hans eget parti bliver større for hver dag. Først kunne to partifæller, Kristen Michelsen og Bjarni Hammer, ikke støtte forslaget om fiskerireform.

Nu kan Kringvarp Føroya fortælle, at en tredje partifælle – Jónleif Johannesen – er hoppet fra aftalen.

De pelagiske kvoter bliver mindre næste år, og så er forudsætningerne for reformen og aftale i august ændret, siger Jónleif Johannesen til Kringvarp.

Det kan ende med, at sildekvoten bliver 41 procent mindre næste år end i år.

Det skyldes en fejl i beregningerne fra ICES i forbindelse med, hvor meget kysstaterne bør fiske næste år. De nye beregninger viser, at Færøernes kvoter burde mindskes med 41 procent.

– Det er vigtigt, at ændringerne i reformen er med til at sikre en god start, siger Jónleif Johannesen til Kringvarp.

Tjóðveldi har mistet tålmodighed
Det andet store regeringsparti, Tjóðveldi (Republikanerne) er ved at miste tålmodigheden med sin store koalitionspartner.

-Vi har en klar aftale, så jeg ved ikke hvorfor man bliver ved at forhale sagen. Problemet eskalerer selvfølgeligt, og derfor mener jeg, at folk, som har været med til at lave aftalen, skal tage sig sammen og holde ord, siger Annita á Fríðriksmørk, gruppeformand for Tjóðveldi til Kringvarp Føroya.

I den aftale skrev 17 lagtingsmedlemmer under på, at de ville stemme for fiskerireformen. Nu er tre hoppet fra. Dermed stemmer kun 14 af lagtingets 33 medlemmer for reformen, som det står i dag.

Færøske medier skriver, at det ikke er særligt sandsynligt, at Midterpartiet bliver taget med i et nyt landsstyre som det fjerde parti. Lagmand Aksel V. Johannesen har ellers henvendt sig til dem for at høre, om de vil støtte fiskerireformen.

Det mulige regeringsparti har fremlagt 18 krav for at blive en del af landsstyret.

Sambandspartiet
Der spekuleres også i, om Magni Laksáfoss fra Sambandspartiet kunne overtales at stemme for forslaget. Sambandspartiet har ellers før været i tætte forhandlinger med landsstyret, og ikke meget skilte parterne.

Selv om Magni Laksáfoss ville stemme for, så mangler der alligevel stemmer.

Politiske kommentatorer siger, at landsstyret står i en vanskelig situation. Skal de inddrage et nyt parti i forhandlingerne, så er fare for, at hele pakken om reformen bliver åbnet igen. Det gør det ikke lettere at finde enighed.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer