Lagtingsformand boykotter middag med kronprinsen

Lagtingsformanden Páll á Reynatúgvu vil ikke om bord på Dannebrog til reception hos kronprinsen. Partifælle mener, at lagtingsformanden glemmer hvem han repræsenterer.

“Dannebrog” ankom til Torshavn 23. august, hvor kronprinseparret indleder deres officielle besøg på Færøerne.

Lørdag aften inviterer kronprins Frederik til en reception ombord på Dannerbrog, hvor blandt andet lagtingsmedlemmer og embedsmænd er inviteret.

Men lagtingets formand Páll á Reynatúgvu boykotter receptionen.

– Vi repræsenterer det færøske samfund og er færøske myndigheder, dermed er vi også værter for de middage, som holdes på Færøerne, siger Páll á Reynatúgvu til Kringvarp Føroya.

Dermed siger Páll á Reynatúgvu, at han som republikaner bør holde fast i sine principper, at kun færinger bør være værter på Færøerne.

Forundret partifælle
Páll á Reynatúgvu deltager ellers i andre arrangementer med kronprinsen. Blandt andet har han vist kronprinsen rundt på Tinganes, hvor landsstyret holder til, og taget imod tronfølgerparret i lagtinget.

Partifællen Torbjørn Jacobsen, der er borgmester i Runavík, og som tidligere har været landsstyremand, lagtingsmedlem og folketingsmedlem, er stærkt forundret over lagtingsformandens beslutning.

Selv vil han deltage i en frokost på lørdag ombord på kongeskibet sammen med kronprinsen. Han mener, at man i kraft at et embede som borgmester og lagtingsformand ikke kun repræsenterer sine egne vælgere.

– Han repræsenterer hele lagtinget, han er formand for parlamentet, og folket ejer parlamentet. Han skal passe embedet, så godt som overhovedet muligt. Jeg kan ikke opfatte det som andet end snæversyn og barnlighed, siger Torbjørn Jacobsen til Kringvarp Føroya.

Skal være neutral
Edmund Joensen fra Sambandspartiet, som ønsker tæt forbindelse til Danmark, er også medlem af lagtingets præsidium. Han har også tidligere været lagtingsformand.

Han er ligesom Torbjørn Jacobsen kritisk overfor den nuværende lagtingsformands beslutning.

– Lagtingsformanden bør være neutral, og han skal ikke tage hensyn til sin egen politiske overbevisning i noget tilfælde, siger Edmund Joensen.

Trods kritikken vil Páll á Reynatúgvu ikke ændre holdning.

– Vi er endnu ikke blevet et selvstændigt land, og derfor bliver det altid et spørgsmål om stillingtagen. Jeg kan ikke afvise, at jeg er republikaner og endda fuldblods republikaner, og det vil jeg altid være, siger Páll á Reynatúgvu.

Han har tidligere boykottet en tilsvarende invitation fra dronning Margrethe II.

Sermitsiaq.ag har også bragt artiklen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer