Færøerne fastholder omstridt aftale med Island og Grønland

Det færøske landsstyre arbejder videre med omstridt aftale med Island og Grønland. De tre lande mødes i næste måned på Færøerne


Det
vakte stor opsigt i det danske udenrigsministerium, da Færøerne og Grønland underskrev en aftale med Island 31. august 2017. Hensigten var at arbejde tættere sammen på flere områder.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), sagde, at aftalen var i strid med grundloven og er juridisk ugyldig.

Trods advarslerne fra Danmark arbejder Færøerne videre med aftalen.

– Landsstyret vil alligevel holde sig til aftalen, og har i overensstemmelse med bestemmelserne i aftalen inviteret udenrigsministrene fra Island og Grønland til trepartsforhandlinger på Færøerne i begyndelsen af september.

Det står i tillægget til lagmandens åbningstale i forbindelse med lagtingets åbning 29. juli.


Ingen ændringer

Overfor Kringvarp Føroya siger Poul Michelsen (F), landsstyremand i erhvervs- og udenrigsanliggender, at der bliver ikke lavet ændringer i aftalen, da ingen af landene ønsker det.

Da Poul Michelsen bliver spurgt om danske myndigheder ønsker ændringer, er svaret at danske myndigheder ikke er en del af aftalen.

Ifølge det færøske landsstyre, så er der tale mere om en hensigtserklæring om end en bindende aftale om specifikke områder.

Udenrigsministeriet i Danmark mener, at Færøerne ikke har beføjelser til lave aftalen, og at man har underskrevet en aftale uden der står “Kongeriget for så vidt angår Danmark”.

Kringvarp Føroya siger, at Udenrigsministeriet stadig  håber at få aftalen tilpasset til Færøernes beføjelser.

-Det handler om samarbejde mellem Grønland, Island og Færøerne, og samarbejdet bygger på en lang tradition. I det her står de samme ting, som vi altid har gjort. Om vi kalder det en aftale eller en hensigtserklæring kan vi ikke bruge megen tid på, siger Poul Michelsen til Kringvarp Føroya.

D
anmark kontaktede Island

I november sidste år kontaktede Udenrigsministeriet de islandske myndigheder for at annullere aftalen, som Færøerne og Grønland lavede med Island.

Det førte til, at Poul Michelsen ikke ville deltage på en konference i København om Arktis, som Danmark sammen med Grønland og Færøerne var værter.

Anders Samuelsen sagde dengang til det Færøske Nyhedsbureau, at lovgivningen må holdes.

-Samarbejdet er naturligvis nødt at foregå i overensstemmelse med de formelle rammer, som følger af lovgivningen, herunder grundloven , sagde Anders Samuelsen den 1. december sidste år.

Sermitsiaq.ag har også bragt artiklen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer