Landene i rigsfællesskabet må stå sammen

Det var budskabet til færingerne under besøget fra den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Han lagde også vægt på, at det er nødvendigt for riget at have bedre kontrol over aktiviteten i Nordatlanten.

Jeppe Kofod er i disse dage på besøg på Færøerne, hvor han mødes med sin færøske kollega Jenis av Rana, Miðflokkurin.

Udenrigsministeren besøger også en række virksomheder på Færøerne og udenrigsudvalget i lagtinget.

Øverst på dagsordenen mellem to ansvarlige for udenrigsområdet er situationen i Arktis, hvordan Færøerne kan inddrages mere i udenrigs- og sikkerhedspolitikken og den kommende arktiske strategi.

Stormagterne gør hvad de kan for at få indflydelse i Arktis, og det må ikke få indflydelse på forholdet mellem Danmark, Færøerne og Grønland.

– Det er vigtigt at vise omverden, at vi har et stærkt rigsfællesskab. Vi er startet på en rejse sammen, sagde Jeppe Kofod på et pressemøde ifølge Vp.fo.

Russiske fly i færøsk luftrum

Jeppe Kofod lagde på pressemødet vægt på, at man oplever mere russisk militær aktivitet i Arktis, og derfor er et større behov for Danmark at være til stede på Færøerne end for nogle år siden.

– Interessen for Arktis er stor i disse dage. Det er store nationer, som gør sig til, og det er nødvendigt for os at vise en ny dynamik på det geopolitiske og sikkerhedspolitiske område. Det skal gøres i samarbejde mellem alle tre nationer i rigsfællesskabet, sagde Jeppe Kofod ifølge Portal.fo.

Spørgsmålet er, hvordan Danmark kan forhindre blandt andet Rusland i at være mere aktive på områder, hvor de ikke burde være. For nogle dage siden fløj et russisk fly ind i danske luftrum tæt på Bornholm. To F-16 fly var hurtigt på vingerne og udenrigsministeren fordømte den russiske aktion.

Kringvarp Føroya (færøsk tv og radio) kunne berette, at i februar og marts fløj to russiske kampfly tre gange i færøsk luftrum.  Kampflyene var også inde over norsk og britisk luftrum. Norsk fly blev sat på vingerne, og britiske kampfly afviste også de russiske fly.

Jeppe Kofod vil ikke tale om den konkrete sag, da han bliver spurgt om Danmark kan beskytte færøsk luftrum uden nogen reaktion.

– Jeg kan ikke gå ind i den konkrete sag, men generelt må vi styrke vores kapaciteter i forhold til det arktiske og det nordatlantiske. Vi har en arktisk kapacitetspakke, som partierne omkring forvarsforliget har aftalt, der nu skal udmøntes. Det er noget, vi vender tilbage til, siger Jeppe Kofod til Kringvarp Føroya.

Skal værne om NATO

Udenrigsministeren siger, at det er nødvendigt for rigsfællesskabet at vise, at man står sammen om NATO.

– Vi er i en situation, hvor der sker forandringer. Vi har en interesse, Færøerne og Danmark, og det er, at den sikkerhedssituation, som over 75 år med NATO-medlemsskab har ledt til økonomisk udvikling, at den skal vi fastholde, siger Jeppe Kofod.

Færøsk medlemsskab i WHO

Jeppe Kofod sagde også på pressemødet, at Danmark vil arbejde for, at Færøerne får associeret medlemsskab i verdensundhedsorganisationen WHO.

Udenrigsministeren siger, at han er imponeret over, hvordan Færøerne har håndteret Covid-19 krisen.

Dertil har Jenis av Rana et ønske om, at Færøerne også får observatørstatus i FN.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer