Ledelsen i Færøernes største teleselskab siger op i protest mod landsstyret

Både direktøren og bestyrelsesformanden for det offentlige ejede Føroya Tele har sagt op. De er utilfredse med landsstyrets planer om at adskille netdelen fra resten af virksomheden.

Det kom som et lyn fra en blå himmel. Ingen havde set det komme, men fredag aften (3.september) kunne flere færøske medier berette, at medarbejderne i Føroya Tele havde modtaget en mail om, at både direktør Jan Ziskasen og bestyrelsesformand Ómar Svavarson har sagt op.

Det kan blive et hårdt slag for Føroya Tele, som er et offentlig selskab, at to ledende figurer i virksomheden pludseligt fratræder.

Den færøske avis Dimmalætting siger, at hovedårsagen til opsigelsen er, at landsstyret forbereder at adskille net-delen, altså infrastrukturen, fra tele-delen (unbundling i EU-jargon).

Dimmalætting har fået indsigt i mailen, som de ansatte i Føroya Tele har fået fra Jan Ziskasen.

Det er landsstyremanden for finansanliggender, Jørgen Niclasen, Folkeflokken, som har modtaget opsigelsen.

– Jeg er meget overrasket. Jeg talte med dem sidste gang i juni, og vi har ikke talt sammen siden. Nu kommer det her pludselig. Jeg er forbavset. Det er to utroligt dygtige personer, og derfor ville jeg ønske, at de trækker opsigelserne tilbage, siger finanslandsstyremand Jørgen Niclasen til Kringvarp Føroya.

Jørgen Niclasen oplyser, at han har indkaldt Jan Ziskasen og Ómar Svavarson til et møde i denne uge for få en nærmere begrundelse for, hvorfor det siger op.

Vil have fri konkurrence

Både Jan Ziskasen og Ómar Svavarson tiltrådte i 2015, og det var som bestyrelsesformand, at Ómar Svavarson ansatte Jan Ziskasen.

Da sad de nuværende landsstyrepartier – Sambandspartiet, Folkeflokken og Midterpartiet – i opposition. Det nuværende landsstyre kom til magten for et år siden, og de har sat sig som mål at liberalisere flere store offentlige virksomheder.

Blandt andet skal el-selskabet SEV deles op på næsten samme måde som Føroya Tele, så distribution og produktion adskilles.

I koalitionsaftalen for et år siden skriver landsstyret, at for at sikre jævnbyrdig konkurrence på telekommunikationsmarkedet bliver der sat gang i at adskille det offentlige telekommunikationsnet.

Planen skal fuldføres

Føroya Tele har fuld kontrol over den luftbårne netdel, dvs. at 3G, 4G og 5G kan Føroya Tele gøre som de vil, mens ansvaret for net-delen, som omfatter fiber- og kobbernet, ligger hos datterselskabet FT-NET.

Kringvarp Føroya skriver, at landsstyrets planer om at adskille net-delen fra resten kun handler om fiber-og kobbernet. Altså kan Føroya Tele stadig udbygge 5G-nettet.

Der er to teleselskaber på Færøerne, Føroya Tele og Nema. Jørgen Niclasen siger til Kringvarp Føroya, at han gerne vil høre, om Jan Ziskasen har noget bud på, hvordan man kan skabe konkurrence, sådan at landsstyret kan opfylde koalitionsaftalen.

Jan Ziskasen og Ómar Svavarson har ikke kommentarer til opsigelsen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer