Løkke tvinger Færøerne og Grønland til at vælge mellem kongeriget og løsrivelse

Færøerne og Grønland må bestemme sig for, om de vil lave en forfatning, hvor landene fortsætter i rigsfællesskabet, eller om de vil lave en grundlov for en selvstændig stat. Det var budskabet på rigsmødet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, statsminister til regeringslederne fra Grønland og Færøerne.

Kaj Joensen
Arbejdet med at lave en forfatning på henholdsvis Færøerne og i Grønland var højt på dagsordenen, da statsminister Lars Løkke Rasmussen, lagmand Aksel Johannesen og landsstyreformand og Kim Kielsen holdt rigsmøde på Marienborg.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at Færøerne og Grønland frit kan vælge at arbejde med egen forfatning.

-Men jeg har samtidig tilkendegivet, at man har gjort sig klart, hvilket spor man arbejder i. Om man arbejder med en forfatning, som skal gælde for en selvstændig stat engang i fremtiden, eller forfatning som skal gælde mens Færøerne og Grønland er en del af
rigsfællesskabet og derfor skal rummes inden for rigsfællesskabets rammer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Vigtigt med åbenhed
Der er brug for ærlighed i debatten omkring at lave en forfatning, siger statsministeren om årsagen til hans kraftige udmelding.

-Vi har et rigsfællesskab, der er skabt af en historie. Det holder så længe, som der er gensidig vilje til det. Det er ligesom et ægteskab. Det kan man ikke holde fast i, hvis den ene part gerne vil skilles, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den danske regering står til rådighed med rådgivning, hvis Færøerne og Grønland vil lave grundlove, som er indenfor rigsfællesskabets rammer, siger Lars Løkke Rasmussen.

-Det er mit håb, at det kan lykkedes at komme i mål med det arbejde, der et sat i gang på Færøerne og i Grønland på en måde, som er tilfredsstillende for begge parter, og som jeg håber og tror, jeg deler med lagmanden og landsstyreformanden, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mulig grønlandsk kommission
Kim Kielsen bekræftede på rigsmødet, at man nu skal færdiggøre et arbejde, som i efteråret 2016 skal danne grundlag beslutningen i landstinget, hvorvidt der skal nedsættes en forfatningskommission.

-På det man kan mærke i parlamentet, så er der et meget stort flertal for, at man gerne vil gå videre den vej, siger Kim Kielsen.

Målet for Grønland er selvstændighed, men det ligger langt ude i fremtiden, sagde landsstyreformanden på pressemødet.

Nu må landsstyret vente på, hvilket mandat de får fra landstinget i forbindelse med forfatningsarbejdet, tilføjede han.

Lagmanden vil være indenfor rigsfællesskabets rammer
Lagmand Aksel Johannesen siger, at de politiske partier på Færøerne vil blive indkaldt tidligt i det nye år i arbejdet at lave en forfatning. Lagmanden satser på at nå til bred enighed i sagen.

-Forfatningsloven skal indeholde almindelige bestemmelser om det
demokratiske styre, borgerrettigheder og fastsætte den færøske selvbestemmelsesret. Hvis der i fremtiden skal laves ændringer i rigsfællesskabet eller hvis vi skal afgive lovgivningsmagt fra Færøerne til internationale organisiationer, så er det kun det færøske folk, som kan træffe den beslutning, siger Aksel Johannesen.

Efter pressemødet sagde Aksel Johannesen til færøsk radio, at der bliver arbejdet på en færøsk forfatning indenfor rigsfællesskabets rammer. Men det kræver enighed blandt partierne på Færøerne.

Artiklen er oprindeligt bragt i Sermitsiaq

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer