Løsgænger kan udløse færøsk valg med krav om udskillelse af elnet

En løsgængers forslag om adskillelse – ‘unbundling’ – af eldistribution og elproduktion på Færøerne udløser på ny valgrygter.

Magni Laksáfoss, som oprindeligt blev indvalgt på Sambandspartiets liste – foreslår, at elnettet udskilles fra bliver fra nationale, kommunalt ejede energiselskab SEV og lægges i et selvstændigt selskab.

Det skal også være lettere for private elproducenter at konkurrere med SEV.

Den færøske regering er i mindretal med 16 ud af 33 lagtingsmedlemmer. Den har en aftale med Magni Laksáfoss om hans støtte i sager, som endnu skal behandles.

Imidlertid er Magni Laksáfoss utilfreds med den færøske regerings håndtering af forslaget. Han insisterer på, at forslaget kommer på retsudvalgets dagsorden onsdag 24. april. Lagtinget førstebehandlede forslaget den 8. marts.

Magni Laksáfoss mener, at retsudvalget har syltet sagen, og derfor vil han have det til afstemning. Der er dog langt fra sikkert, at et flertal i lagtinget støtter forslaget, selv om det ville sætte regeringen i mindretal.

Det er dog nok til at skabe uro, når koalitionsregeringen er afhængig af to af tre løsgængere og der er kort tid til langtingsvalget, der skal afholdes senest lørdag 31. august.

Lagmand Aksel V. Johannesen (Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne) har tidligere signaleret, at han hellere udskriver valg end lader sig koste rundt af lagtingsmedlemmer, der spekulerer i regeringens overlevelse.

Chefredaktøren på den færøske avis Sosialurin og nyhedportalen in.fo, Eirikur Lindenskov, siger, at der er stor mulighed for nyvalg i maj, fordi Magni Laksáfoss muligvis trækker sin støtte til regeringens forslag resten af valgperioden.

Han spekulerer i lørdag 25. maj som valgdag. Det vil ikke blive slået sammen med et eventuelt folketingsvalg den 26. maj, da lagtingsvalg ikke må afholdes på søndage.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer