Færøerne får aktiv rolle i det danske formandskab

Færøerne kommer til at få stor indflydelse i de danske formandskab næste år i Nordisk Ministerråd. Det kom frem efter rigsmødet i Grønland.

De tre ledere i rigsfællesskabet, Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister, Kim Kielsen (S), landsstyreformand, og Aksel V. Johannesen (J), lagmand, mødtes i Ilulissat torsdag 11. april.

På mødet blev Færøernes rolle i det danske formandskab i Nordisk Ministerråd drøftet. Færøerne får ansvaret for det grønne projekt “Fra vision til virkelighed – fremtidige energiløsninger for ø-samfund”, som er en af tre grundsten i det danske formandskab.

Det færøske landsstyre arbejder også på at få den politiske ledelse i samarbejdsprogrammet MR-FJLS. Samarbejdsprogrammet beskriver de to vigtigste nordiske prioriteter angående fiskeri og akvakultur, landbrug, fødevarer og skovbrug.

-Det har stor betydning, at vi påtager og en aktiv rolle i det danske formandskab. Det vil give en god indsigt og en bedre billede af vores samfund, hvor næsten alle faggrupper i det nordiske samarbejde vil opleve Færøerne og vores faglighed, kultur og samfund, siger Aksel V. Johannesen.

-Det vil forbedre og styrke vores deltagelse i det nordiske samarbejde, fortsætter lagmanden.

Danmark deler med Grønland og Færøerne

Det danske formandskab i Nordisk Ministerråd bliver delt mellem Danmark, Færøerne og Grønland. Det overordnede navn for formandskabet er “Fremtidens løsninger”, oplyser lagmandskontoret i Thorshavn.

45 millioner kroner følger med i projektdelen, som formandskabet dækker over. Færøerne, Grønland og Danmark stå for hvert projekt, som omhandler børns deltagelse i demokratiske processer, grøn energi i øsamfund og om kystkultur i Norden.

Dertil skal Færøerne være vært for omkring 15-20 nordiske møder og konferencer.

Sermitsiaq.ag har også bragt artiklen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer