Tjóðveldi kræver løsrivelse fra Danmark ved næste valg

Det færøske løsrivelsesparti Tjóðveldi/Republikanerne går til valg på løsrivelse fra Danmark. Det fremgår af en erklæring fra partikongressen.

Det kan ikke komme som nogen overraskelse, at Tjóðveldi arbejder for, at Færøerne løsriver sig fra Danmark. Det krav til andre samarbejdspartnere har dog ikke været så fremtrædende de senere år. Nu tyder alt på, at Tjóðveldi vil sætte løsrivelse på øverst på dagsordenen igen.

I en erklæring fra partikongressen 6. april står der blandt andet, at forberedelserne er gjort, nu skal de sidste skridt tages.

-Tjóðveldi vil derfor gå til lagtingsvalg med krav om, at løsrivelse skal gennemføres. Vores hovedsag er at oprette en færøsk republik. Det er vores første prioritet i et regeringssamarbejde, står der i erklæringen.

Bloktilskud skal væk

Videre i erklæringen skriver partiet, at de kræver, at løsrivelse fra Danmark bliver prioriteret igen. Partiet kræver også, at Færøerne hjemtager sagsområderne politi, retsvæsen og domstolene. Bloktilskuddet fra Danmark skal også falde bort.

-De seneste fire år har vi taget store skridt sammen med vores samarbejdspartier og støtter. Det kræver samarbejde at nå store mål, og det har vi vist, at vi kan, skriver Tjóðveldi.

Klar til næste skridt

Tjóðveldi har siden september 2015 siddet i regering sammen med Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne og det liberale parti Framsókn.

Det er 19 år siden, at løsrivelse fra Danmark var den sag, som stod øverst på dagsordenen. Ved valget i 1998 blev nuværende formand for Tjóðveldi, Høgni Hoydal, valgt til lagtinget. Tjóðveldi fik et godt valg, og i 2000 førte landsstyret forhandlinger med den danske regering om Færøernes løsrivelse. Den gang endte forhandlingerne uden resultat.

I sin formandsberetning på partikongressen siger Høgni Hoydal, at for 25 år siden var mange sagsområder danske. I dag er situationen en anden, og nu er kun få sagsområder tilbage. Færøerne har også lavet store fremskridt i de år.

-Vi er så tæt på som aldrig før, siger Høgni Hoydal.

Lagmand: Velfærd må ikke sættes over styr

Lagmandspartiet Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne havde også partikongres samme dag.

Lagmand og partiformand Aksel V. Johannesen var mere forsigtig i sine udtalelser om løsrivelse fra Danmark.

-Tryghed er forudsætning for frihed hos den enkelte. Derfor kommer tryghed altid før overtagelser af sagsområder. Vi ønsker at klare os selv økonomisk, men det står klart, at vi aldrig vil sætte velfærden hos færingerne i fare i selvstændighedskursen. Det kan I stole på. Vi vil bygge Færøerne så rigt, trygt og frit som det kan lade sig gøre. Vi ofrer ikke denne sag for en anden, siger Aksel V. Johannesen.

Lagtingsvalget skal afholdes senest 31. august i år.Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer