Midterpartiet trækker sig fra forhandlingerne

Midterpartiet på Færøerne bliver ikke en del af landsstyret. Partiet trak sig fem timers forhandlinger om udvidelse af regeringskoalitionen på Færøerne.

 

De tre koalitionspartier (Javnaðarflokkuri/Socialdemokraterne, Tjóðveldi/Republikanerne og Framsókn) indledte tirsdag aften reelle forhandlinger om et nyt landsstyre med Midterpartiet.

Forsøget på en rekonstituering brød imidlertid hurtigt sammen i nat. Allerede efter fem timer trak partiet sig ud af forhandlingerne og meddelte landsstyret, at de vil ikke fortsætte forhandlingerne.

Formanden for Midterpartiet, Jenis av Rana, siger til nyhedssiden in.fo, at koalitionen ikke vil give de nødvendige indrømmelser, hverken på det etiske område eller i forbindelse med den nye fiskerireform.

– Vi har i Midterpartiet evalueret forhandlingerne og er blevet enige om at meddele lagmand Aksel V. Johannesen (J), at der ikke er grund til at fortsætte. Dermed bliver der ikke noget nyt landsstyre sammen med Midterpartiet, siger Jenis av Rana til in.fo

Fiskerireform eller valg
Lagmand Aksel V. Johannesen har i realiteten kun to valg. Enten at udskrive valg eller forsøge endnu engang, om det kan lykkedes at overbevise alle 17 i nuværende koalition at stemme for forslaget om en fiskerireform.

Det kræver, at lagmanden kan finde en løsning, som de tre modstandere af fiskerireformen i koalitionen og de to andre partier i koalitionen kan leve med.

Aksel V. Johannesen siger onsdag til Kringvarp Føroya, at han ikke ønsker at udskrive valg, men i stedet for forsøge at finde en pragmatisk løsning.

– Vi mødes i dag i partiet, og vi vil forsøge at løse op for problemerne. Det er vores ansvar at gøre et forsøg, fordi 1. januar nærmer sig hastigt, siger Aksel V. Johannesen til Kringvarp Føroya.

Den 1. januar udløber alle fiskeritilladelserne. Hvis der ikke er fundet en løsning inden, så har skibene ikke mulighed for at fiske.

Der er dog mulighed for at forlænge tilladelserne med fem år, hvis ikke findes en løsning. Men det er koalitionen ikke interesseret i.

Forslaget om fiskerireform har været førstebehandlet i lagtinget og ligger nu i erhvervsudvalget.

Aksel V. Johannesen svarer undvigende på spørgsmålet, om han vil sikre sig et flertal inden udvalget kommer med sin betænkning, eller om han vil lade det stå sin prøve i lagtinget.

– Jeg forventer ikke, at det kommer så langt at man først tager stilling i lagtingssalen, siger Aksel V. Johannesen.

Oppositionsflertal i opinionsmåling
Skulle lagmanden vælge at udskrive valg, så står lagmandspartiet Javnaðarflokkurin til at få en stor tilbagegang.

En vælgerundersøgelse, som Nordlysid.fo har lavet, viser, at Javnaðarflokkurin ville gå næsten 10 procentpoint tilbage. Partiet ville i dag få fem lagtingsmedlemmer i forhold til otte i ved valget i 2015.

Oppositionen ville få 19 medlemmer og koalitionen 14, viser undersøgelsen.-Som situationen er i øjeblikket, så havde vi heller ikke forventet at få et godt resultat ved en vælgerundersøgelse. Javnaðarflokkurin er præget af indbyrdes uenigheder, og jeg har ansvaret, siger Aksel V. Johannesen.

Artiklen er også blevet bragt på sermitsiaq.ag.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer