Nordisk afstemning om Færøerne udskudt til næste år

I sidste øjeblik lykkedes det at udsætte afstemningen om Færøernes ønske om fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd. Ellers ville forslaget være blevet nedstemt på den årlige session i sidste uge.

I sidste øjeblik lykkedes det at udsætte afstemningen om Færøernes ønske om fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd. Ellers ville forslaget være blevet nedstemt på den årlige session.

Der er ikke et flertal for, at Færøerne skal få fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd. Præsidiet i Nordisk Råd anbefalede ikke at stemme for, da landsstyrets forslag kom til behandling på Nordisk Råds session i Helsinki.

I stedet for at få ansøgningen afvist for femte gang lykkedes det at lagmand Aksel V. Johannesen at overbevise forsamlingen om at udsætte afstemningen til næste år.

53 stemte for udsættelsen, 7 imod og en stemte blankt .

– Jeg er glad for, at et stort flertal støttede udsættelsen. Det er ingen hemmelighed, at jeg før mødet var sikker på, at det færøske ønske om fuldgyldigt medlemskab ville blive nedstemt. Jeg har gode forhåbninger om, at det vil lykkedes at finde en god løsning til næste år, siger Aksel V. Johannesen.

Sag mellem Danmark og Færøerne
Som Aksel V. Johannesen lægger op til, så har det længe været kendt, at medlemslandene ikke støtter forslaget om, at Færøerne også bliver en del af Nordisk Ministerråd. Færøerne og Grønland deltager under vingerne af Danmark i Nordisk Råd.

Argumentet for ikke at tillade Færøerne fuldgyldigt medlemskab er, at Færøerne ikke er et selvstændigt land, og derfor ville det være brud på den 55 år gamle Helsingforsaftale om Nordisk Råd at udvide medlemskabet.

Præsidiet henviser også til den danske grundlov, som siger, at Danmark på vegne af Færøerne og Grønland handler internationalt. Det ville kræve en grundlovsændring, hvis Færøerne skulle handle alene.

For et år siden lovede den danske regering at se nærmere på, at om Færøerne kunne få større indflydelse i Nordisk Råd, dog uden at blive fuldgyldige medlemmer. Den forhandling var ikke kommet i mål, så Aksel Johannesen argumenterede for at udsætte afstemningen til forhandlingerne er færdige.

– Der foregår en konstruktiv dialog mellem Færøerne og Danmark, og måske har vi allerede fundet en løsning tidligt næste år. Er der ikke fundet en god løsning inden næste session, trækker vi forslaget tilbage, sagde Aksel V. Johannesen på talerstolen torsdag 2. november.

Støtte fra S og V
Karin Gaardsted (S) er glad for, at sagen tog den drejning i sidste øjeblik.
– Jeg vil takke Aksel V. Johannesen. Nu tager vi hjem og tager sagen op og laver et ærligt forsøg på at finde en god løsning, sagde Karen Gaardsted.

Bertel Haarder (V) tilslutter sig Socialdemokraternes udmelding. Færøerne fik også støtte fra Grønland, Island og Åland.

DF imod 
Derimod var Mikkel Dencker(DF), som er medlem af gruppen Nordisk Frihed i Nordisk Råd, yderst kritisk over det færøske forslag.

– Forslaget er med til at undergrave rigsfællesskabet. Det er et forsøg på at tilsidesætte grundloven, sagde Mikkel Dencker.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer