Udenrigsministeren kritiserer spansk politivold

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale (J) er forbløffet over, hvor åben udenrigminister Anders Samuelsen (LA) var under et samråd om situationen i Katalonien.


Tre nordatlantiske folketingsmedlemmer – Aaja Chemnitz Larsen (IA), Sjúrður Skaale (J) og Magni Arge (T) – var blandt de politkerne som havde indkaldt udenrigsminister Anders Samuelsen i samråd i udenrigsudvalget onsdag. Formålet var at få at vide, hvad udenrigsministeren mener om den spanske regerings håndtering af folkeafstemningen i Katalonien.

-Spørgsmålet om eventuel katalansk selvstændighed er et internt spansk anliggende og bør løses i overensstemmelse med den spanske forfatning, lagde udenrigsministeren ud i det offentlige møde i udenrigsudvalget.

Derefter bekræftede Anders Samuelsen, at han er berørt at se billeder fra afstemningen, hvor flere end 800 mennesker kom til skade efter politiet havde tømt valgstederne.

-Dagen efter afstemningen sagde jeg, at det er et internt spansk anliggende, men jeg var bekymret overfor de ubehagelige billeder. Jeg håber og opfordrer til, at dialog kan løse op for situationen, sagde Anders Samuelsen.

 

Mere end forventet

Sjúrður Skaale havde ikke forventet, at udenrigsminsteren ville strække sig så langt som han gjorde under samrådetlet ikke når der er tale om et åbent samråd, hvor alle kan følge med.

– Når der er åbent samråd, så siger ministerne ofte meget lidt. Især hvis det handler om interne anliggender i andre lande. Men han tog afstand fra volden, som blev brugt og opfordrede kraftigt til, at parterne sætte sig ned og forhandler, siger Sjúrður Skaale.

Giver genlyd i Spanien

Under samrådet ville flere politikere vide, om Anders Samuelsen har taget direkte kontakt til den spanske regering og opfordret til dialog. Han svarede, at det havde han ikke gjort, men understregede samtidig, at den danske holdning nok skulle nå den spanske regering.

Den vurdering er Sjúrður Skaale enig i.

-Der er noget der hedder public diplomacy. Beskeden kommer direkte ned til Madrid. Du kan stole på, at det har fulgt med i hvad der er sket i dag. Nu siger i hvert fald et europæisk land, lad være med at bruge vold, siger Sjúrður Skaale.

Savnede flere svar
Folketingsmedlem Magni Arge var også forholdsvis tilfreds med samrådet. Han savnede nogle svar fra ministeren, men mente alligevel, at Anders Samuelsen ikke var helt så neutral som flere af sine europæiske kolleger.

-Vi fik ikke så meget at vide, som vi gerne ville. Jeg kunne tænke mig, at han mere konkret og forklarede, at man fra europæiske side gjorde mere ud af at få gang i forhandlinger mellem Katalonien og Spanien, siger Magni Arge.

Magni Arge mener, at diskussionen om, hvordan man behandler retten til selvbestemmelse, er vigtig.

-Hvis man lader man som ingenting nu, hvad så når det sker i Polen og i Ungarn? Hvad hvis det breder til Nordeuropa på et eller andet tidspunkt. Derfor er det vigtigt, at man kommer med en udmelding nu og melder tilbage til sit eget folk og siger, at denne fremgangsmåde er ikke vejen frem og vi vil forsvare vores demokratiske rettigheder, siger Magni Arge.

Inden samrådet havde udenrigsudvalget et møde med den katalanske selvstyreregerings udenrigsminister Raül Romeva i Rueda.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer