Nordisk Råd afviser Færøernes ansøgning om fuldt medlemskab

Færøernes ansøgning om fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd er blevet afvist. Det meddeler præsidiet i Nordisk Råd.

Færøerne har søgt om fuldgyldigt medlemskab i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd. De nordiske samarbejdsministre behandlede ansøgningen i København i forbindelse med Nordisk Råds session i begyndelsen af november.

De konkluderede, at der ikke er enighed om at give Færøerne fuldgyldigt medlemskab.

Præsidiet i Nordisk Råd har behandlet ansøgningen på et møde i Keflavik på Island mandag 28. november og kommer til samme konklusion.

– Dette er først og fremmest et spørgsmål, som bør diskuteres mellem Danmark og Færøerne, lyder svaret fra præsidiet.

Selvstyrende områder styrkes
Nordisk Råds præsident, Henrik Dam Kristensen (S) siger, at man arbejder med at styrke Færøernes rolle i Nordisk Råd.

– Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddelte under Nordisk Råds session, at den danske regering støtter, at de selvstyrende områder får en stærkere rolle i det nordiske samarbejde, så længe det er politisk og juridisk muligt og indenfor rammen af den danske grundlov, siger Henrik Dam Kristensen.

Den ene af de færøske parlamentariske repræsentanter i Nordisk Råd, Ruth Vang (Miðflokkurin), er uforstående overfor afgørelsen.

– Vi opfatter os ikke som et selvstyrende område. Vi er et folk, en nation. Jeg ved ikke, hvad vi gør i Nordisk Råd, hvis rådet har denne opfattelse af Færøerne, siger Ruth Vang.

Peter Christensen, som forlod posten som nordens- og forsvarsminister den 28. november, oplyste den 1. november, at Danmark arbejder med et forslag, som kan styrke Færøernes deltagelse i Nordisk Råd.

Vi arbejder videre med det, og jeg ser frem til regeringens forslag, siger Henrik Dam Kristensen.

Hurtig afgørelse
I forbindelse med fremsættelsen og behandlingen at Færøernes ansøgning på Nordisk Råds session i København sagde Henrik Dam Kristensen til Kringvarp Føroya (færøsk radio og tv), at sagen var ikke så ligetil at behandle på grund af forholdende mellem Danmark og Færøerne.

– Jeg tror, at det bliver et af punkterne, som vi vil debattere meget grundigt i de kommende uger og måneder. Det er svært at udtale sig præcist, før vi har fået den danske regerings vurdering i forhold til grundloven, sagde Henrik Dam Kristensen 1. november.

Mindre end en måned senere er ansøgningen dog afgjort.

Allerede under session blev det fremhævet, at grundloven og Helsingfors-aftalen var en forhindring for fuldgyldigt medlemskab. Et argument, som den færøske lagmand Aksel V. Johannesen (J) ikke kunne forstå, fordi grundloven ikke har været brugt som argument den andre tre gange, hvor Færøerne har søgt om fuldgyldigt medlemskab.

– Det har jeg ikke oplevet før. Danmark har bakket os op de andre gange, og grundloven har ikke været et problem. I 1980 var det Anker Jørgensen, daværende statsminister, som søgte på vegne af Færøerne, sagde Aksel V. Johannesen til Kringvarp Føroya 2. november.

Artiklen er også blevet bragt på Sermitsiaq.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer