Oppositionen sætter sig på lagtingets finansudvalg med løsgængers hjælp

Mindre end syv måneder til valg er der politisk kaos på Færøerne. Muligvis skal alle udvalgene i lagtinget skal vælges på ny, fordi koalitionen har mistet den vigtige post som formand for finansudvalget. Vælgerne vil have valg nu.

Der hersker kaos i det politiske system på Færøerne. Koalitionen mellem Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne, Framsókn og Tjóðveldi/Republikanerne er kommet under pres, efter at formanden for finansudvalget blev væltet 25. januar.

Fire dage før måtte landsstyrekvinden i for kultur, Rigmor Dam (Javnaðarflokkurin), træde tilbage for at få politisk ro om budgetoverskridelser og ubetalte regninger for byggeriet af det nye, ikoniske gymnasium “Glasir”.

I en opinionsmåling lavet for mediet Portal.fo siger 55 procent af vælgerne, at lagmanden bør udskrive valg.

Bárður Nielsen er ny formand i finansudvalget. Foto: Kaj Joensen.

Sambandspartiets formand fik formandsposten

Ruth Vang, Framsókn, har bestridt posten som forman for finansudvalget, men efter afstemning i finansudvalget er Bárður Nielsen, formand for oppositionspartiet Sambandsflokkurin, valgt som ny formand.

Formanden for Framsókn er fortørnet over situationen og siger til færøsk radio, at han forventer, at Framsókn får formandsposten tilbage.

Lagmand Aksel V. Johannesen har tidligere fastslået, at alle udvalg skal vælges på ny, hvis oppositionen får formandsposten.

Imidlertid trak han lidt i land og udtalte i færøsk tv umiddelbart efter det utidige formandsskifte i finansudvalget, at det er ikke sikkert, at udvalgene skal vælges på ny.

I mindretal siden regeringsdannelsen

Koalitionen har fungeret som en mindretalsregering lige side valget i september 2015. Den havde til at begynde med 17 mandater, men lige efter regeringsdannelsen trak Sonja Jógvansdóttir sig fra Javnaðarflokkurin.

Selv om den færøske regering har haft det tungt, er det lykkedes at overleve med stemmer fra løsgænger Sonja Jógvansdóttir og andre fra oppositionen.

Partidiciplinen har været udfordret flere gange hos lagmandspartiet Javnaðarflokkurin, og især har partiet følt, at de ikke altid har haft Kristin Michelsen støtte.

Kristin Michelsen repræsentererede Javnaðarflokkurin indtil jul 2018, da partiet havde fået nok og smed ham ud fra partigruppen.

Han fik at vide, at han ikke kan stille op for Javnaðarflokkurin ved næste valg.

Den situation udnyttede oppositionen straks, og med Kristin Michelsens hjælp lykkedes det at vælte Ruth Vang som formand for finansudvalget. 

En tredje løsgænger fra oppositionen

Det bliver ikke let for Framsókn at få formandsposten i finansudvalget tilbage. Et flertal i lagtinget skal stemme for, at udvalgene skal vælges på ny. Koalitionen har 15 ud af 33 lagtingsmedlemmer. Dertil kan regnes løsgænger Sonja Jógvansdóttir støtte, men det giver kun 16.

Uvist er derimod, at Kristin Michelsen vil støtte regeringen. Han er lige blevet smidt ud af Javnaðarflokkurin og støttede oppositionen i afstemningen i finansudvalget.

Det poliske spil i Tórshavn kompliceres yderligere af, at den en tredje løsgænger, Magni Laksáfoss, forlod oppositionspartiet Sambandsflokkurin og støttede koalitionen, da finansloven for 2019 skulle vedtages.

Bill Justinussen fra det lille oppositionsparti Miðflokkurin, har sagt til Kringvarp Føroya, at oppositionen ikke er bange for at omrokere udvalgene, fordi oppositionen vil stå endnu stærkere efter en omrokering.

For at stille Framsókn tilfreds kunne lagmand Aksel V. Johannesen tilbyde koalitionens mindste parti posten som landsstyremand i kulturanliggender efter Rigmor Dam.

Valg skal være på Færøerne senest 30. august i år. Folkeflokken fører i opinionsmålingerne. Foto: Kaj Joensen.

Oppositionen fører i opinionsmåling

Den ny vælgerundersøgelse viser, at nuværende regering ville få 15 lagtingsmedlemmer. Ved valget 1. september 2015 fik de tre partier tilsammen 18 mandater. Der kræves 17 for at få et flertal.

Oppositionspartierne Fólkaflokkurin, Sambandsflokkurin, Sjálvstýri og Miðflokkurin står til 18 pladser i lagtinget.

Hvis der valg var i dag, ville den store vinder være Folkaflokkurin med 27 procent af stemmerne, og det ville give ni lagtingsmedlemmer.

Det andet store oppositionsparti, Sambandsflokkurin ville få seks medlemmer, mens Sjálvstýrisflokkurin og Miðflokkurin ville få henholdsvis et og to lagtingsmedlemmer.Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer