Oppositionsleder: Landsstyret bringer rigsfællesskabet i fare

Formanden i Færøernes største oppositionsparti, Sambandspartiet, advarer mod en færøsk forfatning. Sagen er taget op med den danske statsminister.

I sidste uge var Bárður Nielsen, formand for Sambandspartiet, og Magni Laksáfoss, næstformand, til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). På dagsordenen var samarbejdet mellem søsterpartierne Sambandspartiet og Venstre samt den færøske forfatning.

– Ingen må tage fejl af, at rigsfællesskabet er i fare, nu hvor løsrivelseslandsstyret med Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne) i spidsen vil snige færingerne ind under en færøsk løsrivelsesforfatning, siger Bárður Nielsen.

– Den hemmelige agenda er at afskaffe rigsgrundloven og færøske rigsborgerrettigheder og med tiden rigsfællesskabet. Sambandspartiet er modvægt til den politik, fortsætter han.

Formandsskabet i Sambandspartiet i København mødtes med flere fremtrædende medlemmer i Venstre. Ifølge Sambandspartiet har Venstre givet udtryk for, at Venstre vil arbejde hårdt for at bevare rigsfællesskabet.

– Vi i Sambandspartiet har noteret os, at regeringen er positiv i forhold til rigsfællesskabet og vil tale for en fælles grundlov for hele riget. Det er positivt, siger Bárður Nielsen.

Ikke plads til flere grundlove
Lars Løkke Rasmussen har flere gange sagt i folketingssalen, og han gentog budskabet på rigsmødet på Marienborg 14. december, at skal Færøerne lave en forfatning, så skal den være indenfor rammerne af grundloven.

På rigsmødet mindede han landsstyret om, at det er vigtigt at gøre sig klart, hvilket spor man arbejder på. Om det er hen imod løsrivelse eller indenfor rigsfællesskabet.

En færøsk forfatning er ikke et løsrivelsesdokument, men skal stadfæste færingernes selvbestemmelsesret, har lagmand Aksel Johannesen (Javnaðarflokkurin) udtalt til Kringvarp Føroya (færøsk tv- og radio).

Da det ikke er et løsrivelsesdokument, vil den selvfølgelig være indenfor rammerne i rigsfællesskabet, lyder lagmandens budskab.

Landsstyret har sat sig som mål, at en færøsk forfatning skal til folkeafstemning senest i 2017.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer