Penge på finansloven til nordatlantisk havforskning

Det færøske folketingsmedlem, Edmund Joensen, Sambandspartiet, har fået 25,5 millioner på den danske finanslov til havforskning nord for Færøerne.

Pengene, som Edmund Joensen har fået på den danske finanslov, skal bruges til at forske i, hvilke indflydelse ændringer i havstrømme har på miljø og klima.

Golfstrømsprojektet bliver et nordatlantisk forskningssamarbejde mellem færøske, grønlandske og danske forskningsinstitutioner.

Det færøske havforskningsinstitut, Havstovan, kommer at stå i spidsen for forskningsprojektet i havcirkulationen i Nordatlanten. Det er blevet gjort før, men nu bliver det intensiveret.

-Meget af arbejdet er at følge med i, hvordan strømmen ændres, om den ændres, og hvor stor varmetransporten er, når havvandet bliver ført videre op mod Arktis. Vi har en placering, som gør, at det er nemt at lave målinger af havstrømmen, siger direktøren for Havstovan, Eilif Gaard, til Kringvarp Føroya.

Eilif Gaard siger, at de skal også undersøge havstrømme og økosystemet i Irmingehavet, og økosystemet rundt om Færøerne.

Genoptagelse af forskning

Havstrømmene rundt om Færøerne blev undersøgt fra 2008 til 2011, og mellem 2013 og 2017 blev havet mellem Færøerne og Grønland undersøgt. Han er glad for, at der igen er blevet afsat penge til forskning i Nordatlanten.

-Det bekræfter os i, at vi er dygtige, og at politikere sætter pris på vores arbejde. De kan regne med, at forskningen har stor international interesse, fordi det, som sker rundt om Færøerne, påvirker også længere oppe i Arktis, siger Eilif Gaard.

Edmund Joensen har før fået 20 millioner til havforskning, som både blå og røde regeringer har støttet.

De 25,5 millioner, som nu er givet til den nye forskning, skal fordeles over fire år. 19,5 millioner kommer fra den nordatlantiske pulje og seks millioner er udenfor puljen.

Facebooktwitter
+ posts

Facebook kommentarer