SEV vinder Nordisk Råds natur- og miljøpris

Det færøske energiselskab SEV har vundet Nordisk Råds natur- og miljøpris. SEV har sammen Færøernes landsstyre en målsætning om, at al energi på land skal være drevet at vedvarende energikilder i 2030.

Kaj Joensen
SEV har bygget en vindmøllepark ved Torshavn, og det næste skridt bliver at tilslutte et batterisystem, der skal udnytte overskudsenergien fra vindmøllerne. Det projekt er en af årsagerne til, at SEV tirsdag (27. oktober) fik overrakt Nordisk Råds natur- og miljøpris i Hørpan í Reykjavik.

Projektet er ikke alene årsagen til, at SEV vinder prisen. SEV´s målsætning er, at Færøerne skal være drevet at 100 procent grøn energi i 2030.

– Vind, vand, sol og havstrømme er kilderne, som sammen med nytænkning og innovation er med til at give os grøn energi, sagde Jákup Suni Lauritsen, bestyrelsesformand i SEV.

Jákup Suni Lauritsen tog sammen med Hákun Djurhuus, direktør i SEV, imod hæderen.

– Takken for Nordisk Råds natur- og miljøpris kan ikke belyses med ord, sagde Jákup Suni Lauritsen.

Stolte færøske politikere
Landstyret har indskrevet målsætningen om 100 procent vedvarende energi i regeringsgrundlaget.

Flere færøske politikere var til stede i Hørpan i Reykjavik, da prisen blev overrakt. De var glade for, at målsætningen har vakt opsigt i udlandet.

– Jeg er stolt af, at SEV har vundet natur- og miljøprisen. Det er en stor anerkendelse af den målsætning, som SEV vil nå. Målsætningen er sammenfaldende med landstyrets. Prisen er et tegn på, at vores naboer ser, hvor stort arbejde vi har gjort på Færøerne med innotiative løsninger, siger Sirið Stenberg, energiminister.

Tidligere på dagen diskuterede regeringslederne i Nordisk Råd muligheden for et tættere samarbejde i Norden. Den færøske lagmand Aksel V. Johannesen sagde, at de nordiske lande bør have en grøn vækstplan, hvor grøn energi og vækst er tæt forbundet.

– På Færøerne har vi taget den grønne førertrøje på. Vi er i gang med en grøn revolution, sagde Aksel V. Johannesen til de andre regeringsledere.

Facebooktwitter

+ posts

Facebook kommentarer